V Česku přibývá chudých. Peníze na jejich podporu se převedly na silnice

Chudoba v České republice se prohlubuje a čím dál více přibývají případy rodin, které se ocitnou v nouzi. S tím roste počet lidí, kteří se pro pomoc obracejí na charitu, neziskové organizace nebo dluhové poradny.

Zástupci těchto organizací ale bijí na poplach. S rostoucím počtem nových klientů pochopitelně potřebují také větší finanční podporu od státu. Odborníci na sociální problematiku spočítali, že v roce 2026 nebudou mít na provoz sociálních služeb dostatek peněz. Přitom Evropská komise pro sociální sektor za minulé vlády poskytla České republice prostředky do Evropského sociálního fondu. Jenže deset procent z fondu vláda Andreje Babiše (ANO) převedla do fondu soudržnosti na stavbu silnic.

[chooze:article;value:554200]

"Tehdy se proti tomu kroku negativně vymezil Senát, kriticky jej vnímala i Evropská komise. Nakonec Evropská komise k tomuto kroku dala souhlas s podmínkou, že pakliže se zhorší sociální poměry v ČR, tak dojde ke zpětnému převodu těch deseti procent," podotkla Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Peníze doposud nejsou navrácené a zástupci neziskových organizací řeší, co bude dál. "My potřebujeme, abychom pro roky 2026 a 2028 navrátili deset procent zpět do Evropských sociálních fondů, aby mohly pomáhat i v tomto období, a to z fondu soudržnosti nebo vládního rozpočtu či jiných fondů, kde se finanční prostředky nečerpají. Je to na vládě. My potřebujeme, abychom zajistili pomoc potřebným," řekla Iva Kuchyňková, koordinátorka pro sociální oblast a advokacii.

[chooze:article;value:544902]

Politici sice souhlasí s tím, že by mělo dojít k navrácení částky, ale rozhodnutí prozatím oddalují. Pětikoalice by měla rozhodnout do konce května, aby se vše stihlo připravit k převodu peněz. Potvrdil to i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Já o to budu usilovat, budu to chtít otevřít na některém sezení K5. Už jsme toto téma projednávali se zástupci nevládních neziskových organizací společně s panem premiérem. Na podzim loňského roku tam padl příslib, že to jako vládní koalice znovu projednáme. Nám ve financování v oblasti sociální chybí 11 miliard. Budu usilovat zda celou částku, nebo alespoň část navrátit,“ sdělil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.