V Česku přibývá dětí s nesezdanými rodiči. Už tvoří zhruba polovinu

Přes 48 procent dětí, které se v minulém roce u nás narodily, přišlo na svět mimo manželství. Rodiče čím dál častěji před svatbu staví jiné priority. "Já sama jsem nemanželské dítě, naši se brali až když mi bylo asi sedm. Myslím si, že se ale někdy vezmeme, svatba je u nás téma, ale není to prostě taková ta věc na prvním místě. První bylo určitě miminko, pak dům," popsala své rozhodnutí Karolína.

Podle Českého statistického úřadu se v posledních letech dětí rodí obecně méně, tudíž i těch narozených mimo manželství. Co se ale týče podílu mezi dětmi narozenými v manželském svazku a mimo něj, tak tam se čísla téměř nemění.

"Podíváme-li se na období zhruba posledních pěti let, tak ta čísla jsou podobná. V roce 2022 se z celkového počtu necelých sto tisíc živě narozených dětí narodilo 48 872 mimo manželství," uvedl mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

[chooze:article;value:518182]

Nejvíce takových dětí přišlo na svět v minulém roce na jihovýchodě Čech, naopak nejméně na střední Moravě. "Pro dítě je takový vztah méně výhodný než klasická rodina, protože takový vztah se dá snáze zrušit," myslí si klinický psycholog Karel Humhal.

Podle odborníků je tak potřeba, aby se rodiče v případě, že svatbu vůbec nezvažují, předem dohodli, jak budou v případu rozpadu vztahu postupovat. Ušetří si nepříjemné tahanice po soudech. "Pakliže se partneři sezdají, tak tam vzniká ze zákona vyživovací povinnost. A když pak většinou žena pečuje o dítě a nemá žádný příjem, tak ten druhý manžel musí se starat ekonomicky," vysvětlil ekonom Štěpán Křeček.

V Evropské unii se nejvíce dětí mimo manželství narodí ve Francii; dlouhodobě je to více než šedesát procent. Následuje Portugalsko a Bulharsko. Naopak nejméně nemanželských novorozenců přijde tradičně na svět v Řecku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.