V Česku přibývá krátkozrakých dětí. Na vině jsou mobily i počítače

Krátkozrakostí trpí už několik let i Klára. Že je něco špatně, si uvědomila, když neviděla na tabuli a při pohledu na displej ji bolely oči.

"Hlavně jsem to pociťovala ve škole nebo doma, když jsem seděla daleko od televize. Já jsem používala telefon i počítač. Hodně jsem trávila čas tím, že jsem koukala na seriály nebo hrála nějaké hry. Když jsem koukala na něco s vysokým jasem, tak mě po nějakém čase začaly ty oči bolet," popsala Klára.

Krátkozrakost je nejběžnější oční vadou, kdy mají lidé potíže vidět na dálku. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se za poslední dekádu počet krátkozrakých dětí zvýšil z 88 na 108 tisíc.

[chooze:article;value:560721]

​"To dlouhodobé koukání nablízko může vyvolávat křeč v zaostřovacích svalech, a to oko není schopno správně zaostřovat do dálky. Problém krátkozrakosti narůstá celosvětově," uvedl oftalmolog Jiří Malec z Oční kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol.

Nárůst počtu dětí s krátkozrakostí lékaři spojují především s častějším sledováním elektroniky. "Teď děti přijdou ze školy a jsou zase na počítači. Znovu je to pohled nablízko, který očím v období růstu nedělá dobře. A proto to tíhne k té krátkozrakosti," vysvětlila oční lékařka a předsedkyně České oftalmologické společnosti Klára Marešová.

"Problém je většinou spíše u mobilních zařízeních, kdy ten displej je malý, a děti si ho dávají hodně blízko," doplnil Malec.

[chooze:article;value:496529]

​Největší nárůst krátkozrakosti byl u teenagerů. Za deset let přibylo 22 tisíc případů. "Do mé optiky přichází stále více rodičů s dětmi převážně školního věku, které trpí krátkozrakostí," popsal Pavel Vondráček z OPTIK studia.

Lékaři proto doporučují, aby rodiče sledovali, kolik času děti tráví před obrazovkami. "Ideální je to rozdělit. 20 minut může být na telefonu, 20 minut mimo a teoreticky 20 minut by mělo být na denním světle," doporučuje Malec.

"Plánovat některé venkovní aktivity, kdy mohou jít ven, koukat do dálky. Nebo aby ty děti nekoukaly furt nablízko. Určitě i zdravá výživa má svůj vliv," dodala Marešová. Vědci předpovídají, že do roku 2050 bude krátkozrakost postihovat polovinu lidí na světě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.