V Česku přibývá nakažených covidem. Mutace Eris je už v 51 zemích

Ačkoliv pro mnohé je pandemie koronaviru už jen vzdálenou vzpomínkou, virus jako takový stále nezmizel. Evropou se naopak začala šířit nová mutace. Variantu EG.5.1, známou též jako Eris, už sleduje i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Případy nové mutace původně zaznamenala Čína, Japonsko a Jižní Korea. Nyní se ale objevují i v Severní Americe a v Evropě. Podle odborného medicínského serveru BMJ ji evidují už v 51 zemích po celém světě. A počet pozitivních případů na covid-19 v posledních dnech stoupl i v Česku.

[chooze:article;value:507856]

​Podle dat Státního zdravotního ústavu je mutace Eris v Česku už druhou nejčastější. V uplynulých dnech se celkový počet nakažených dostal na úroveň května. Například v pondělí přibylo 80 pozitivně testovaných pacientů.

Všechny uplynulé dny tohoto týdne, tedy od pondělí do čtvrtka, tak výrazně převyšují hned několik předchozích týdnů. Ačkoliv počet pozitivních testů byl v pondělí nejvyšší, tedy již zmíněných 80, v úterý dosahoval 51, ve středu 50, ve čtvrtek 42 a v pátek 65.

V předchozím týdnu bylo nejvíce zaznamenaných pozitivních případů během jednoho dne 40, týden předtím 31. Vyšší číslo než pondělních 80 bylo v Česku zaznamenáno naposledy 15. května, kdy přibylo 91 nemocných.

[chooze:article;value:511064]

​Hrozí znovuzavedení roušek?

Vyšší výskyt nové varianty covidu-19 zaznamenala v poslední době i Británie. Část tamních vědců proto oficiálně vyzvala veřejnost, aby znovu uvažovala o používání roušek. Přestože odmítají, že by přicházející podzimní vlna na britských ostrovech způsobila zahlcení nemocnic nebo vyšší smrtnost, dá se podle nich očekávat epidemie respiračních onemocnění a kolektivní oslabení imunity.

Čísla nakažených lidí za poslední měsíc ve Velké Británii stoupla na 7,2 případu na sto tisíc obyvatel z předchozích 3,3 případu, všímá si web Mirror. Tamní doktoři sice doplňují, že návrat ochranných opatření a lockdownů není na místě, stále častěji ale apelují na to, aby si lidé dávali na virové onemocnění pozor.  

"Zaznamenávám statistiky, které začínají létat nahoru sem a tam. Ještě neznám přesné podrobnosti, ale vychází mi z toho jediné. Je čas zase vytáhnout roušky," napsala například Trisha Greenhalghová z univerzity v Oxfordu na sociální síti X.

[chooze:article;value:511795]

​Odborníci navíc varují, že kvůli slábnoucí imunitě lidí a střídání chladného a tropického léta, se nová mutace může rychle rozšířit dál. "Je ještě brzy na přesnou analýzu, ale tahle varianta má hodně nových mutací, které jsou odlišné k předchozím variantám omikronu. Potenciálně to může způsobit další velkou vlnu nemoci," píše profesorka univerzity College of London Christina Pagelová v deníku Daily Mail

Britští lékaři se tak shodují, že dosud není na místě znovu zavádět lockdowny ani další ochranné opatření. Opatrnost s příchodem září ale zřejmě bude na místě. "Nošení roušek může mít stále větší význam pro sníženi závažnosti infekce, zvlášť u zranitelných skupin osob," doplňuje profesor Paul Hunter. 

[chooze:article;value:516433]

​Co je mutace Eris?

Mutace Eris je subvariantou omikronu. Podle epidemiologa Ryana Hisnera má tato varianta přes 30 mutací v takzvaném spike proteinu. Právě ten se přichytává na lidské buňky a způsobuje infekci.

Nejohroženější jsou starší osoby a lidé se sníženou imunitou. Varianta Eris se u lidí projevuje zejména bolestmi v krku, rýmou, ucpaným nosem, kýcháním, suchým kašlem a bolestmi hlavy. Objevují se u ní také bolesti svalů či ztráta čichu. Od chřipky se tedy odlišuje jen těžce, jediný způsob, jak ji odhalit, je testování.

Provozovatelé památek si letos mnou ruce. Návštěvnost dosáhla na čísla před covidem, a to i přes zdražení vstupného:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.