V Česku přibývá nebezpečné žloutenky. Pacientů je nejvíc za posledních 10 let

Češi podle epidemiologů podlehli falešnému přesvědčení, že respirátor bezpečně ochrání člověka třeba i při sexu. "Všichni se chránili proti covidu, dodržovali různá opatření, ale zapomínali dodržovat opatření i v rámci sexu," řekla zdravotní sestra Ivana Nečasová z organizace Rozkoš bez rizika.

Teď za to sklízíme ovoce. Jen za první čtyři měsíce tohoto roku zaevidovali zdravotníci téměř sedm stovek nakažených žloutenkou typu C. To je zhruba dvakrát tolik než běžný průměr. "Hlavní příčina je, že se lidé špatně chrání při sexu," poznamenal epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

​Nemocných žloutenkou je nejvíc za posledních deset let. Lékaři varují, že řada pacientů onemocnění odhalí, až když bude pozdě. "A zjistíme to někdy až po dvaceti nebo třiceti letech," sdělil přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa.

[chooze:article;value:546637]

V rané fázi onemocnění je léčba velmi jednoduchá. Pacient jen dostává tablety, které virus spolehlivě zlikvidují. Pokud je žloutenka typu C neléčená, může mít fatální následky, virus způsobuje cirhózu a rakovinu jater. Hepatitida C se nejčastěji přenáší infikovanou jehlou nebo při sexu. Lékaři se domnívají, že lidé rizika pohlavních chorob podceňují.

"Hraje roli určitá taková mylná představa a zejména u mladých lidí, že pohlavní nemoci jsou něco, co už je v dnešní době vzácné. A pokud už se vyskytnou, takže stačí jedna nějaká tabletka," uvedl primář dermatovenerologické kliniky nemocnice u svaté Anny v Brně Miroslav Nečas.

Velmi rychle se v Česku v poslední době šíří i žloutenka typu E. Člověk se může nakazit třeba při domácí zabijačce. "Šíří se to z prasat a zvěřiny při nedostatečné tepelné úpravě," dodal Nečas. 

Lékaři doporučují vyhýbat se konzumaci syrového masa. Data za poslední rok ukazují, že počet případů vzrostl na více než dvojnásobek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.