V Česku přibývá případů svrabu. Infekce nejvíce trápí seniory a mladé lidi

Kvůli svědění těla, které se projevovalo hlavně v noci, nemohl 30letý Pavel spát. "Na nohou a rukou se mi objevily pupínky, které strašně moc svědily," popsal Pavel.

Po třech dnech šel k lékaři. Ten zjistil, že nepříjemné svědění způsobuje malinký roztoč, který si vyvrtává chodbičky pod kůží. "Nakazil jsem se svrabem. Pravděpodobně ve vlaku, protože často cestuji. Ta hygiena se tam nedá uhlídat," myslí si Pavel.

[chooze:article;value:541787]

"Lékaři nejčastěji proti svrabu předepisují mast. Léčba je dlouhodobá, určitě je to v řádu týdnů," uvedla klinická farmaceutka Fakultní nemocnice Ostrava Olga Nedopílková.

Svrab se šíří hlavně mezi seniory a mladými lidmi. Počty nakažených v Česku ve srovnání s loňským lednem nejvíce vzrostly v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. "Dle odborníků je zvýšený výskyt ovlivněn i kolektivní přecitlivělostí, sníženou imunitou populace, zvýšeným turismem," nastínila mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Například jedna základní škola se musela kvůli svrabu celá dezinfikovat. Hračky z družiny skončily z hygienických důvodů na týden v igelitových pytlích. "Řešili jsme na škole celkem čtyři případy svrabu," sdělil ředitel Základní školy Přerov Michal Pospíšil.

Svrab se podle hygieniků nejčastěji přenáší během pohlavního styku nebo infikovaným oblečením, ložním prádlem a ručníky. Při podezření na svrab mají lidé co nejrychleji zajít ke svému praktickému lékaři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.