V Česku přibývá sousedských sporů. Stupňuje se i agresivita, říká policie

Některé spory nepřestávají překvapovat ani úřednické matadory. "Máme tady opravdu pěkné kuriozity, kdy si vzájemně sousedi označkovávají balkony na bytovém domě svými zvratky," uvedl jako příklad starosta Opatovic nad Labem Pavel Václav Kohout (nestr.).

Znesváření sousedé zaměstnávají i městskou a státní policii. "Sousedé si vyřizovali spor ohledně zeleně na jednom pozemku. Soused, kterému se to nelíbilo, vylepil do oken nějaké plakáty, samozřejmě ten druhý na to reagoval, takže strážníci tam museli přijet a nějak to vyřešit," říká mluvčí pardubické policie Jiří Sejkora.

[chooze:article;value:566584]

​Sporů přibývá a stupňuje se i agresivita lidí. "Za loňský rok řešili strážníci městské policie celkem 96 přestupků proti občanskému soužití. Většinou se jedná o schválnosti, hrubé jednání nebo vyhrožování újmou na zdraví," informovala mluvčí policie České Budějovice Věra Školková.

Od začátku roku policisté v Královéhradeckém kraji evidují 1 900 přestupků v oblasti občanského soužití. Je to o 300 víc než za stejné období vloni. "Kvůli špatně zaparkovanému vozidlu soused sousedovi postříkal studenou vodou rozpálené vozidlo, čímž prasklo přední sklo," uvedla mluvčí policie Královéhradeckého kraje Iva Kormošová.

"Jakmile s tím jednáním nějakým způsobem narušujete vlastnické nebo jiné právo toho souseda, tak máte k dispozici rozhodně nějaký právní nástroj. V tom nejjednodušším případě dohodu, ale když to nejde, žalobu," vyjmenoval právník Karel Havlíček.

[chooze:article;value:565042]

​Desítky sousedských sporů řeší každý rok i ombudsman. "Přibývají stížnosti na bezpečnostní kamery. Lidem se nelíbí, že kamery sousedů zabírají jejich pozemek," vysvětlila Markéta Bočková, mluvčí kanceláře ombudsmana.

Ombudsman navíc může ověřovat, zda byly spory v přestupkovém řízení posouzeny správně. Za rostoucí počet sporů prý může tíživá situace Čechů, kteří prý špatně snášejí situaci ve světě, ať už se jedná o pandemii před několika lety, nebo ekonomickou krizi související s válkou na Ukrajině.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.