V Česku přibývá tropických nemocí. Ne proti všemu se dá očkovat, varuje lékař

Tropických nemocí, které si lidé přivezou z dovolené u nás přibývá. "Před covidem docházelo k nárůstu počtu importovaných případů, když se bavíme o těch exotičtějších, jako je malárie, horečka dengue a podobně. Pak přišel covid, kdy počet případů klesnul, a teď se dostáváme pomalu na předcovidová čísla a začínáme je i překonávat," upozornil Trojánek.

Některé české nemocnice takových případů hlásí čím dál víc. "Třeba i v Motole máme těch pacientů relativně hodně, takže máme pacienty s dengue, zikou i s malárií. Horečka dengue na rozdíl od malárie není smrtelná. Malárie je výrazně rizikovější, ale vyskytuje se častěji v subsaharské Africe," popsal infektolog.

[chooze:article;value:524657]

​Důležitější než samotné očkování podle šéfa kliniky infekčních nemocí je poradenství před vycestováním. "Důležité je, že člověk, který cestuje, probere svou cestu a plány se svým lékařem a zhodnotí obecně ta rizika. Protože ne proti všemu se dá očkovat a nakonec se ukazuje, že i ta rizika, která nejsou preventabilní očkováním, mohou být pro cestovatele zásadní," řekl.

"Probereme s ním potenciální rizika cesty, doporučíme mu léky do cestovní lékárničky a zaměříme se na epidemiologická rizika v dané oblasti. Pak přichází řada na očkování. Jsou vakcíny, které se hodí téměř každému cestovateli, například vakcína proti žloutence typu A, případně proti vzteklině," doporučil lékař.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.