V Česku přibývá vlků. Vědci chystají velký projekt

Když se vlk začal vracet do české přírody, tak úsměv z tváří spadl především farmářům. Těm totiž tyto šelmy působí nemalé škody v jejich stádech.

Naopak vědci teď mají teorii, že vlk v naší přírodě vyloženě scházel. Velký vliv totiž může mít hlavně na populace přemnožených prasat, srn a jelenů. Po dobu tří let mají v plánu vědci z České zemědělské univerzity v Praze ve spolupráci se správou Národního parku Šumava a německého Národního parku Bavorský les mapovat jak pohyb vlků, tak i jejich kořisti.

Speciální obojek s GPS lokátorem má v současné době sedm vlků a dostanou je i jeleni. Se sledováním budou pomáhat také fotopasti. Výsledkem by měla být data o ekologickém vlivu vlků na přírodu.

[chooze:article;value:517531]

​Populace tohoto vrcholového predátora na Šumavě neustále roste. Dokládají to i statistiky počtu útoků na hospodářská zvířata. Zatímco v roce 2018 farmáři zaznamenali 300 útoků, tak v roce 2022 už jich bylo 700. V tomto roce také stát zaplatil na kompenzacích necelých deset milionů korun. V souvislosti s tím se už dokonce debatuje o možném odstřelu vlků. Jako první v Česku loni vydal výjimku Královéhradecký krajský úřad, a to konkrétně na odstřel problematických jedinců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.