V Česku řádí podvodník. Z lidí vylákal už téměř tři miliony, nabízí prodej akcií

Policie řeší případ několika finančních podvodů. Neznámý podvodník stihl v tomto týdnu obrat dvě nešťastné ženy o bezmála tři miliony korun. Lákal je na nákup akcií společnosti ČEZ. Policie se případy nyní zabývá.

"Takové podvody se dějí často, obvykle se ale jedná například o podvodníky, kteří lákají na Bitcoiny, v případě společnosti ČEZ evidujeme pouze tyto dva případy," potvrdila na dotaz redakce TN.cz policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případy se údajně objevily až v posledním týdnu, a proto nemusí jít o ojedinělou situaci.

[chooze:article;value:486120]

​Jednou z obětí má být starší žena z Přerovska, kterou neznámý pachatel kontaktoval prostřednictvím sociální sítě a nabídl jí možnost koupě akcií. Žena tak v polovině ledna zaplatila 6 a půl tisíce korun v domnění, že touto částkou do akcií investuje.

Následně si ale nákup rozmyslela a na muže se obrátila s prosbou o vrácení peněz. Obchodník nebyl proti, ale ženě sdělil, že pro vrácení peněz si musí nainstalovat aplikaci, pomocí které jí budou peníze zaslány přes její internetové bankovnictví. Tím ale získal údaje k jejímu účtu.

Z ženina konta následně odčerpal veškeré úspory. Jejím jménem navíc uzavřel spotřebitelský úvěr na částku 600 tisíc korun a vzal si půjčku na dalších 800 tisíc korun. Nekale získané peníze pak převedl na své účty.

[chooze:article;value:486022]

​Podobnou zkušenost má i starší investorka ze Šumperska. Na základě pokynů žena zaslala pět tisíc korun na účet banky, následující den ji kontaktoval neznámý muž a čtyři hodiny s ní komunikoval.

V ženě vzbudil obavu o její finance a pod smyšleným příběhem o jejich ochraně ji přiměl k nainstalování stejné aplikace, díky které se dostal k přístupovým údajům do jejího účtu. V domnění, že investuje do akcií společnosti ČEZ a chrání své úspory, tak žena přišla bezmála o 1 350 000 korun.

Společnost ČEZ se proti podvodné situaci ohradila. S jednáním neznámého pachatele nemá údajně nic společného. "Podvodníci mohou lákat na cokoliv. Žádná spojitost s ČEZ v tomto případě není," uvedl na dotaz redakce TN.cz mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Obchodníci s cigaretami skončili v rukou policie. Zboží vozili z Polska:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.