V Česku se budou vyrábět zbraně pro Ukrajinu. Zaplatí to jiné státy

Stovka upravených terénních vozidel osazených dvojicí rychlopalných kulometů. Už za dva měsíce by první mohly sloužit ukrajinským vojákům, například proti dronům. "Může být použit i proti nízkoletícím vrtulníkům a letadlům i pozemním cílům," objasnil ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.

"Budou namontovány těžké kulomety KVP ráže 14,5 milimetrů. To jsou nejtěžší známé kulomety, které se vůbec vyrábějí. Potom nad tuto ráži už to jsou automatické kanony," vysvětlil vojenský publicista Jiří Vojáček.

[chooze:article;value:489492]

​Česko už Ukrajině poskytlo houfnice, raketomety, bitevní vrtulníky a modernizované tanky. Dalších 90 tanků T-72 se u nás opraví a také půjdou na Ukrajinu. Společně to zaplatí Spojené státy a Nizozemsko. "Tanky u nás modernizuje firma Excalibur Army, a to tak, aby šly používat i za ztížených povětrnostních podmínek nebo při boji v noci," doplnil Vojáček.

Spojené státy ale finančně pomohou i Česku. Mělo by jít o 4,4 miliardy korun. "Poskytnutá částka slouží jako částečná kompenzace za techniku, kterou ČR poskytla Ukrajině," prozradil mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

"Česko se řadí k předním podporovatelům a zemím, které nejvíce dodávají vojenský materiál na Ukrajinu," dodal Vytečka. Už na podzim za to slíbily Spojené státy Česku 2,3 miliardy korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.