V Česku se chystá revoluce v prodeji léků. Mají se prodávat po kusech

Spojené státy, Kanada nebo některé skandinávské země – výdej předepsaných léků po kusech tam už pacienti znají. Podobná praxe by mohla fungovat i u nás. Zamezilo by to plýtvání. Lékárny by mohly mít možnost objednávat velká balení od výrobce, který to nabízí. Z něj by pak odebíraly pacientovi předepsané množství.

"Jedná se o to, že se vyrábějí velká balení, kde v lékárně dojde k odměření na dávkování přesného množství konkrétnímu pacientovi. Dostane pouze to množství, které potřebuje na léčbu konkrétního daného onemocnění," uvedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

[chooze:article;value:501349]

​Pro lékárny by to například znamenalo nutnost posílení personálu nebo delší čekací doby. Při manipulaci s léky by musely dodržovat přísnější hygienická opatření. Lékárníkům se to moc nelíbí. "Pacienti užívají léky často podle krabiček. Když to budou mít vylámané v ampuli, tak nemusí vědět, na co to užívají a proč," upozornil viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký.

"Přineslo by to zvýšené náklady. I v Americe, i v Kanadě jsou automaty, které přesně kontrolují počet tablet, aby nedocházelo k záměnám a chybám. Takže já si nemyslím, že by to bylo řešení, které by bylo ministerstvo zdravotnictví schopné udělat za rok, za dva," řekl člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Kamal Farhan (ANO).

Podle ministerstva by se s takovým výdejem mělo začít v nemocničních lékárnách. "Jsme opravdu na začátku tohoto typu výdeje. Takže v této chvíli analyzujeme, zda je to ekonomicky a prakticky využitelné," dodal Dvořáček.

[chooze:article;value:502690]

​Opatření by na lécích mohlo ušetřit miliardy korun. "Nejdřív bych to opatření musel projednat s panem ministrem Válkem. Neměl jsem příležitost s ním v posledních hodinách a dnech mluvit. Takže nejdřív bych to s ním projednal a pak bych to komentoval," uvedl k situaci ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V Česku je aktuálně možné vydávat léky jen v neporušeném obalu. Změny by tak musely projít legislativou. Ministerstvo zdravotnictví nepředpokládá, že by nový způsob výdeje léků mohl začít fungovat dřív než za rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.