V Česku se daří obávaným pavoukům. Do ruky je raději neberte, varuje expert

[chooze:gallery;value:35451]

​I v podobě různých pavouků na nás může v přírodě číhat nebezpečí. "U nás ale není zvíře, které by bylo mírou rizika srovnatelné s těmi, která se vyskytují v tropech," uklidňuje Pavel Dedek z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK). "Česká příroda je relativně bezpečná, pokud nejste třeba alergici," dodává.

Zápřednice jedovatá

Jedná se o nejjedovatějšího pavouka v Česku, který se u nás pravděpodobně hodně šíří v souvislosti se změnami klimatu. "Nejedná se však o invazní druh, oni si spíš rozšiřují svůj areál. Není to tak, že by je k nám dopravila loď či letadlo," vysvětluje Dedek. Nejčastěji se ale zápřednice vyskytují v jižní Evropě.

[chooze:article;value:442015]

​"Tento druh má silně vyvinutý mateřský pud. V době, kdy samička zakládá v květenstvích vysokých trav hnízda, je dost nerudná. Může být velmi agresivní a prokousnout lidskou kůži. To se však vždy týká jen konce léta," upozorňuje odborník z AOPK. Pokousaným lidem hrozí spíše nějaká lokální reakce, bolestivé otoky a u jedinců se slabší imunitou projevy celkové nevolnosti či horečky.

Stepník

Tito pavouci se momentálně celkem hodně šíří. "A před několika lety byl popsaný také nový druh – stepník pálavský. Samečkové mají červené zadečky s četnými skvrnkami a jejich jedinou lokalitou je Svatý kopeček u Mikulova. Setkání s nimi je velkou vzácností a raritou," připomíná Dedek.

Stepníka pálavského zpravidla vídáme jen v květnu, kdy jejich nory opouštějí samečci. Ti běhají po povrchu a hledají samičky. Jde o velké pavouky, kteří dokáží prokousnout lidskou kůži, ale museli byste je vzít do ruky a nějak nešetrně zmáčknout.  

​Slíďák tatarský

Toto je největší pavouk v Česku. "Slíďák tatarský se u nás vyskytuje spíše v takových výkyvech. Byl tu hodně v 50. letech minulého století. Pak zmizel, jednou se znovu objevil mezi 50. a 90. lety. Teď se opět na některé lokality vrací. Žije například na náplavách, jenže ty rychle mizí a zároveň s tím se vytrácejí i slíďáci tatarští," dodává Dedek.

Záběry jen pro otrlé. Obyvatele Karviné vyděsil obří pavouk u dveří (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.