V Česku se otevřely volební místnosti. Babiš přišel volit i s Monikou

Po celé zemi vyvrcholily poslední přípravy před volbami do Evropského parlamentu a v pátek ve 14 hodin se v České republice otevřely tisíce volebních místností. Ty budou první den voleb v Česku otevřené do 22. hodiny. K volbám můžete tradičně přijít i v sobotu, a to mezi 8. a 14. hodinou.

Odvoleno má například už prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), předseda ANO Andrej Babiš, který se do volební místnosti dostavil i se svou manželkou Monikou, s níž oznámil rozchod, předseda STAN Vít Rakušan, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo šéf SPD Tomio Okamura. Přední politici také vyzývají voliče, aby se k urnám dostavili v co nejhojnějším počtu.

Češi budou vybírat ze 30 kandidátních listin celkem 21 zástupců ve 720členném europarlamentu. Na vybrané kandidátce můžete udělit až dva preferenční hlasy. Kdo volební lístky zapomene doma, dostane je přímo ve volební místnosti. Co byste doma naopak neměli nechat, je občanský průkaz.

[chooze:article;value:552852]

​Na rozdíl od ostatních voleb se nebudou zveřejňovat průběžné výsledky. Ty se dozvíme až v neděli po 23. hodině, co se zavřou i poslední volební místnosti v Unii. Ve 23:00 začíná volební vysílání TV Nova, kde se výsledky dovíte.

Jako první fyzicky odvolili voliči v Nizozemí, kde k urnám přišli už ve čtvrtek. Naopak poslední zemí, kde se do europarlamentu volí, je Itálie. Tam se dveře volebních místností zavřou v neděli ve 23 hodin.

V pondělní Snídani se od 5:55 můžete těšit na speciální vysílání pořadu Naše Evropa, ve kterém se budeme věnovat výsledkům voleb.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz. 

[chooze:minuta;value:3fffbc68-8544-4088-8cdc-77b4cfaefc9e]

Podívejte se na poslední debatu TN Live a TV Nova před volbami do Evropského parlamentu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.