V Česku se prodával nebezpečný sýr. Bakterie v něm způsobuje střevní potíže

Na českých trh se v průběhu září a října dostal francouzský sýr Morbier, který by mohl obsahovat bakterie Escherichia coli produkující závadný shigatoxin. Ten představuje v případě konzumace riziko vzniku onemocnění, které se projevuje jako vodnatý nebo krvavý průjem, případně jako velmi závažný hemolyticko-uremický syndrom.

Konzumace takové potraviny je nebezpečná především pro malé děti, seniory, nemocné lidi nebo těhotné ženy, informovala veterinární správa.

Francouzského sýru Morbier směřovalo na trh více než 100 kilogramů. Prodával se v některých menších prodejnách a v Kauflandu. Obchodní řetězec zprávu o stažení výrobku zveřejnil na konci října a uvedl, že zákazníci, kteří tento sýr zakoupili, jej mohou přijít vrátit i bez účtenky a dostanou peníze zpět. 

[chooze:article;value:493761]

​Většinu výrobku se podařilo z prodeje stáhnout, menší část se však prodala. "SVS informace o přítomnosti zdravotně závadné potraviny obdržela od zahraničních dozorových orgánů prostřednictvím sytému rychlého varování RASFF," uvedl tiskový mluvčí Petr Vorlíček.

Sýr byl odběratelům dodán ve velkých baleních, které se následně naporcovaly a zabalily na prodejnách. Veterinární správa upozornila, že zákazníci by výrobek neměli v žádném případě konzumovat.

Produkt nese název Morbier Mon, výrobcem je Fromagerie Monnin, ZUF La Vie d’Ornans, Chantrans, 25330, France. Šarže/Datum minimální trvanlivosti jsou následující: 15.10.,31.10., 7.11., 2.11.,13.11.,19.11., 29.11., 5.12., 26.12. a 3.1.2024.

Smažený sýr je českým fenoménem. Původně šlo o pokrm pro vyšší vrstvy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.