V Česku se šíří nebezpečný trend. Pět dětí kvůli němu skončilo v nemocnici

Mladé dívky, které jsou stále ještě v péči lékařů v Motole, chtěly údajně pomocí kuličkových magnetů imitovat piercing v jazyku. Spolknout malé magnety měly omylem.

"To jejich vysvětlení je takové, že se jedná o nějakou výzvu na TikToku, kde se dá jedna kulička na horní stranu jazyka, druhá na dolní stranu jazyka a má to být jako náhrada piercingu," vysvětlil pediatr Fakultní nemocnice Motol Ondřej Souček.

Rentgenové snímky, které nemocnice zveřejnila, ukazují, že některým se do těla dostalo dokonce pět magnetických kuliček, což může způsobit velmi vážné problémy. Magnetky se mohou v těle spojit a vážně poškodit některé orgány. V nejhorším případě může dojít i k ohrožení života.

[chooze:article;value:576164]

​"Ten nejhorší scénář je, že dojde k nedokrvení té střevní sliznice, k proděravění. Dostane se střevní obsah dovnitř do břišní dutiny, tam to vyvolá zánět. To jsou stavy, které mohou končit fatálně," dodal Souček.

Dívky jsou nyní ve stabilizovaném stavu, zůstanou ale nadále v nemocnici. Ředitel školy, ve které dívky studují, apeloval v emailu na rodiče, aby doma své děti poučili o nebezpečích spojených s podobným chováním.

"Neprodleně poté, co jsme se tuto informaci dozvěděli, jsme kontaktovali záchrannou službu. Považujeme za důležité, aby si rodiče byli této situace vědomi a preventivně o ní s dětmi pohovořili," uvedl ředitel ZŠ Nové Strašecí Petr Chochola.

[chooze:article;value:575875]

​Nebezpečná výzva koluje na sociální síti TikTok pod hashtagem "fake piercing challenge". Lidé si tam pomocí magnetických kuliček vytváří různé druhy piercingů – od piercingu jazyka po piercing nosu a podobně.

"Je to nekontrolovatelné. Ty děti neví, co je správně a co je špatně. Oni na těch sociálních sítích mají nějakou informaci, sami si ji sdílejí, ale jaké to může mít důsledky, to už oni nevědí," upozornila dětská psycholožka Galina Jarolímková.

Nemocnice v Motole upozornila na podobný případ ve Velké Británii, kde dokonce zemřel osmiletý chlapec. Pediatři apelují na rodiče, aby se co nejdříve dostavili na dětskou chirurgii, pokud je zřejmé, že dítě magnet spolklo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.