V Česku stále chybí důležité léky. Situace je přijatelná, tvrdí ministerstvo

Pacienti řadu léků shánějí marně. Některé přípravky mají dokonce i několikaměsíční výpadek a lidé jsou zoufalí. 

"Momentálně jsou stále nedostupná antibiotika penicilinové řady, sirupy pro děti bohužel stále nejsou," popsala lékárnice Michaela Pechová. Ministerstvo zdravotnictví má přesto pocit, že se situace zlepšuje.

"Když se podíváme na antibiotika, tak už tam nevidíme žádnou skupinu, kde by tyto přípravky nebyly. U dětských suspenzí je ta situace komplikovanější. Během tohoto týdne by vlastně veškerá ta základní antibiotika i dětské suspenze měla být dostupná už v té míře, kterou považujeme za přijatelnou," sdělil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Naše štáby napříč republikou proto vyrazily zkontrolovat, co je přijatelná dostupnost léků. 

[chooze:article;value:503981]

V poličce v jedné z pražských lékáren běžně mají oční kapky a antibiotické masti. Teď je ale kvůli výpadkům polička prázdná. Podobná situace je také v lékárnách v Ostravě, chybí tam především dětské sirupy, a to jak ty proti horečce, tak i antibiotické. Problémy s dodávkami léků jsou i v Karlovarském kraji. Kromě dětských antibiotik chybí například i nosní kapky. Léky chybí i v Jihlavě, a to především penicilinová a dětská antibiotika a také dětské sirupy.

Ať ministerstvu zdravotnictví nekřivdíme, řadu léků skutečně do lékáren přivezli, jenže některých tak málo, že se na pultech dlouho neohřejí. "Tablety pro dospělé V-Penicilin nám přišly ve snížených dodávkách pouze tři kusy. Bohužel se sníženými dodávkami se potýkáme, protože výpadků je více," poznamenala Pechová.

[chooze:article;value:501349]

"My to řešíme tak, že člověk, když přijde do lékárny a ten lék přesně nemají, tak lékárna nám volá a my ho za něco zaměníme," vysvětlil praktický lékař Cyril Mucha.

V Česku chybí třeba i lék, který potřebuje řada onkologických pacientů. Plnohodnotná alternativa za něj u nás zatím není. Řada pacientů si tak pro něj jezdí do okolních států.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.