V Česku výrazně stoupl počet sebevražd. Nárůst je hlavně mezi mladými lidmi

V České republice výrazně vzrostl počet sebevražd. Jen za minulý rok si na život sáhlo 1 302 lidí, což o je 6,5 procenta více než v předchozím roce. Nárůst je znatelný i oproti dalším rokům, konkrétně v letech 2019 až 2021 spáchalo sebevraždu průměrně 1 200 lidí ročně.

Nejvyšší nárůst je ve třech mladších věkových skupinách, tedy mezi 15 až 19, 20 až 24 a 30 až 34 roky. Největší počty sebevražd ale připadají na věkovou skupinu 45 až 49 let, kdy si na život sáhlo 148 lidí. Ovšem i u věkových kategorií 40 až 44 let, 55 až 58 let a 65 až 69 let na tuto příčinu zemřelo více než sto lidí.

[chooze:article;value:511650]

Výrazně vyšší tendence vzít si život měli v roce 2022 muži. Těch v důsledku sebevraždy zemřelo 1 031. Žen bylo méně, a to 271. Počet sebevražd spáchaných muži je vyšší ve všech věkových kategoriích.

Podle Světové zdravotnické organizace se ale o sebevraždu pokouší mnohem více lidí. Čísla prý dosahují až patnáctinásobku dokonaných vražd. V Česku se sleduje počet hospitalizací kvůli sebepoškozování, který ročně přesahuje tři tisíce. Nejčastěji se týkají dospívajících a mladých dospělých.

Podle odborníků může být příčinou nárůstu hned několik faktorů na úrovni společenského vývoje. Mezi nimi bývá například nezaměstnanost, inflace, dostupnost služeb péče o duševní zdraví, celospolečenské klima, ale i osobní well-being a kvality osobních vztahů.

[chooze:article;value:461664]

​"Je důležité si uvědomit, že obvykle za sebevraždou nestojí jeden jediný důvod, ale spíše jejich kombinace," uvedl Alexandr Kasal z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDS), který statistiku sebevražd zveřejnil ve středu. Nárůst mohly zapříčinit i ekonomické dopady pandemie.

Odborníci z NÚDS se snaží čísla snížit, a rozšiřují proto informace a materiály na webu sebevrazdy.cz či ve spolupráci s nepanikar.eu. Stránky poskytují pomoc s cílem předat potřebné informace lidem, kteří se potýkají se sebepoškozováním či sebevražednými myšlenkami nebo mají obavu o někoho z blízkých.

V Českých Budějovicích skočil do Vltavy sebevrah. Zachránili jej strážníci (07/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.