V Česku žije už téměř 11 milionů lidí. Narozených dětí je míň, přibývá migrantů

K 31. březnu tohoto roku stoupla populace v České republice na 10,85 milionu lidí, a to včetně těch, kterým byla udělena dočasná ochrana kvůli válce na Ukrajině. To je o 23 tisíc více, než tomu bylo na konci roku 2022. Za nárůstem podle Českého statistického úřadu stojí hlavně migrace.

"Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl sice počet pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký," vysvětlila Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky.

​I letos je nejvyšší počet přistěhovalců právě z Ukrajiny. Těch se do ČR přistěhovalo od začátku roku asi 30 tisíc. Druzí v pořadí jsou Slováci, kterých se přistěhovaly přibližně dva tisíce. Do zahraničí se naopak odstěhovalo asi deset tisíc lidí.

[chooze:article;value:493054]

Navzdory růstu populace ale ​klesá porodnost. Od ledna do března se živě narodilo asi 22 tisíc dětí, což je meziročně o 2,7 tisíce méně.

Nejvíce se snížil počet narozených dětí, které by měly dva a více starších sourozenců, a to až o 18 procent. Naopak nejméně počet prvorozených.

Počty zemřelých zůstávají zatím i letos stabilní. Do března zemřelo asi 30 tisíc lidí, z pohledu měsíců nejvíce v lednu. V prvním měsíci v roce totiž zemřelo více než 11 tisíc lidí.

Češi podle statistiků berou víc. Kvůli inflaci jim to je ale k ničemu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.