Moderní bydlení

V Česku zuřily silné bouře. V Praze vichr vyvrátil strom, vážně zranil 30letého muže

Do Česka se přihnaly silné bouřky. V sobotu dopoledne před nimi varoval Český hydrometeorologický ústav, který zpřísnil výstrahu na vyšší stupeň. "Budou doprovázené zejména kroupami kolem 3 cm, nárazy větru kolem 90 km/h a přívalovými srážkami kolem 40 mm/h," uvedl.

​​Výstraha před vysokým stupněm nebezpečí tak do jedné hodiny v noci platila pro Jihočeský kraj a Kraj Vysočinu (Pacov, Pelhřimov, Telč). V platnosti byla pro několik částí republiky i výstraha s nižším stupněm nebezpečí, platila pro Prahu a části kraje Středočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Kraj Vysočina.

[chooze:article;value:563370]

Nepříznivé počasí silně udeřilo v Praze. Vichr v ulici U Kempinku povalil strom, který zranil dva lidi. Podle pražských záchranářů má zhruba 30letý muž vážný úraz hlavy a mnohočetná poranění. "Záchranáři jej uvedli do umělého spánku," dodali. Muže následně transportovali do traumacentra. Žena, která s ním v tu chvíli byla, má lehký úraz v obličeji.

Pražští hasiči zasahovali u 12 případů spojených s bouřkou, odstraňovali popadané stromy a větve, uklízeli kamení a bahno ze zavalené silnice. Jihočeští kolegové hlásí dvě čerpání vody a pět vyvrácených stromů, hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli 28krát.

Kolem půlnoci bouřka poškodila v Jihlavě velký nafukovací stan, v němž bylo jedno z pódií hudebního festivalu. Začala se mu prohýbat střecha a dvanáct diváků se při panickém útěku ven zranilo. Nejméně sedm jich skončilo v nemocnici, jejich stav není vážný.

[chooze:article;value:563604]

​Přes den byla také v platnosti výstraha před horkem. Ta platila pro Prahu a části Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského a Zlínského. Teploty tam přesahovaly 30 stupňů Celsia.

Vedro a šílené dusno, vzápětí udeří silné bouřky. ČHMÚ vydal výstrahu (5/7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.