V Chersonské oblasti je už 14 mrtvých. Hladina na Kachovce je kriticky nízká

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny stále pokračují záchranné práce poté, co v úterý vybuchla strojovna vodní elektrárny v Nové Kachovce. Následné zhroucení přehrady způsobilo jednu z největších katastrof v dějinách regionu. V místech nejvíce zasažených povodněmi žilo podle odhadů až 38 tisíc lidí.

Současná bilance činí celkem 14 obětí katastrofy, píše agentura AP. Číslo se vztahuje na obě strany veletoku. Další tisíce lidí, kteří žili poblíž řeky, přišly o své domovy. Zničení přehrady má vliv i na lidi, kteří žijí mimo záplavovou oblast Dněpru. V několika desítkách tisíc domácností neteče pitná voda.

[chooze:article;value:508239]

Ukrajina navíc obviňuje Rusko z toho, že i ve chvíli, kdy se Ukrajinci snaží evakuovat zaplavené oblasti, ostřeluje Cherson a jeho okolí. Podle agentury Unian zahájilo ve čtvrtek Rusko masivní bombardování města, při kterém jeden člověk zemřel a dalších 17 bomby zranily.

Pokles hladiny v nádrži bude mít dalekosáhlé důsledky i pro budoucnost. Na vodě závisí několik okolních regionů včetně Krymského poloostrova. Právě z této nádrže totiž čerpají vodu pro svá pole a často jde o jediný zdroj vody, který mají farmáři k dispozici.

[chooze:article;value:507909]

Hladina vody v Kachovské přehradě ve čtvrtek klesla až pod takzvaný mrtvý bod, kterým je hloubka 12,7 metru. Pod touto hranicí už není možné čerpat vodu z nádrže pro zavlažovací kanály. V současnosti se hladina pohybuje okolo 12,5 metru a neustále klesá.

Vypouštění nádrže se má zastavit až za několik dní. "Pokud voda strhne i nižší části přehrady, hloubka nádrže klesne až na 3 metry a ze šířky 3,5 kilometru spadne jen na asi kilometr. To znamená, že se šířka Dněpru vrátí na stejnou úroveň, jakou měla před stavbou hráze," varoval podle Interfaxu ředitel státní společnosti Ukhydroenerho Ihor Syrota.

Zatopený Cherson navštívil i prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.