V chorvatském kempu se zabydlely černé vdovy. Nesahejte na ně, varuje odborník

[chooze:gallery;value:32631]

​Pavouci obecně nepatří mezi oblíbená zvířata, jestli má ale některé z nich opravdu špatnou pověst, pak je to černá vdova. Tento členovec s výrazně velkým zadečkem a červenými znaky na těle má dost silná kusadla na to, aby prokousnul lidskou kůži, a dost silný jed na to, aby člověku způsobil zdravotní komplikace.

Probudit se vedle něj ve stanu tak pro většinu lidí není příjemným startem dne. Nadšená z jeho přítomnosti nebyla ani rodina, která vyrazila na dovolenou do kempu na chorvatském ostrově Rab. "V kempu je velký výskyt černých vdov. Ve stanech, kde bydlí rodiny s malými dětmi, v umývárnách, kdekoliv blízko kempu," sdělila redakci TN.cz paní Erika, která poskytla i fotografie odchycené pavoučí samičky. 

[chooze:article;value:442015]

​Černé vdovy tam podle ní rodina potkávala především v ranních hodinách. "Dcera, která jezdí na stejné místo už deset let, tohoto pavouka nikdy nepotkala. Až letos," doplnila paní Erika. 

Běžná obyvatelka Středomoří

Arachnolog a předseda České arachnologické společnosti Milan Řezáč redakci TN.cz potvrdil, že pavouk na fotografiích je snovačka jedovatá neboli černá vdova. Její výskyt v kempu ho ale nepřekvapil. Je totiž podle něj běžným obyvatelem středomořské oblasti, a v Chorvatsku tak na něj turisté mohli narazit vždy. 

Vysvětluje, že černých vdov existuje více, v tomto konkrétním případě se jedná o druh Latrodectus tredecimguttatus známý jako středomořská nebo evropská černá vdova. Stejně jako její americké nebo australské příbuzné je i tato velmi jedovatá, setkání s ní ale není třeba se nijak zvlášť obávat.

"Umí způsobit zdravotní komplikace stejně jako všichni zástupci rodu Latrodectus. Záleží na citlivosti jedince, podobně jako u bodnutí vosou. Někdo to může sotva pocítit, pro jiné lidi to může být velmi nepříjemné. Mezi příznaky patří palčivá bolest v místě kousnutí, horečnatý pocit. U sensitivního člověka, kterého by kousla dospělá velká snovačka, se může teoreticky stát, že by skončil v nemocnici, nepředstavuje ale bezprostřední ohrožení života," vysvětlil Řezáč. 

[chooze:article;value:509582]

​Doplnil také, že snovačka jedovatá není agresivní druh. "Jsou to mírumilovná zvířata," uklidňuje. K útoku tak dochází tehdy, pokud se cítí v ohrožení života a nemá kam utéct. Nebezpečí tak může představovat například pro děti, které by ji chytaly do rukou a mačkaly nebo na ni třeba omylem šláply. Jinak si černá vdova hledí svého. 

Česko by mohlo být novým domovem

Narazit na ni v Chorvatsku nebo kdekoliv jinde ve Středomoří je tedy podle Řezáče běžné. Navíc se jedná o synantropní druh, to znamená, že žije v těsné blízkosti lidí. V lese ji zřejmě nepotkáte, v umývárně nebo chatce v kempu je ale pravděpodobnost vysoká. A časem by se mohla stát běžným obyvatelem i českých domácností. "V důsledku klimatických změn a oteplování se mohou objevit i u nás," říká Řezáč.

Od americké černé vdovy se ta evropská liší mimo jiné zbarvením. Místo typického vzoru přesýpacích hodin na zadečku má červené skvrny po celém těle. Pokud si lidé nejsou jistí, jaký pavouk jim zkřížil cestu, k dispozici jim je Česká arachnologická společnost, na kterou se mohou obrátit a která jim podle Řezáče vždy ochotně poradí. 

Tohoto pavouka budou milovat i ženy! Skákavka se stala miláčkem internetu (8/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.