V chorvatském moři našli nebezpečného parazita. Živí se krví ryb a savců

Nedaleko chorvatského ostrova Šolta našli rybáři mihuli mořskou, která se živí krví různých živočichů. Přestože se tento parazit obvykle nepřibližuje k lidem, jedna mihule se dokonce přisála na rybářskou loď. Tento živočich, který svým vzhledem nápadně připomíná úhoře, je však na rozdíl od něj mnohem nebezpečnější a dovede zahubit i větší ryby.

"Do řek se mihule mořské dostávají jako lososi, aby se tam rozmnožily. Brzy po tření mihule ale zahynou. Jejich larvy následně žijí mnoho let zahrabané v říčním bahně, kde se živí organickými částicemi. Když však dospějí, doplavou do moře, kde začnou hledat ryby či delfíny. Na ty se následně přisají, aby mohly sát jejich krev," vysvětlil podle chorvatského listu morski.hr Pero Ugarkovič za Institut oceánografie ve Splitu

[chooze:article;value:497736]

Podle chorvatského webu jutarnji.hr jsou tito mořští živočichové rozšíření hlavně v severním Atlantském oceánu, Baltském moři, Jaderském moři a západním Středozemním moři. "V Jadranu žila mihule mořská snad vždy, i když postupně tento druh ubývá," vysvětlil pro redakci TN.cz zoolog Pavel Hulva.

Podle biologů lidem nebezpečí od mihule mořské téměř nehrozí, saje krev především rybám. "Samozřejmě vše, co má zuby, vás může teoreticky kousnout, zde se ale pravděpodobnost bude blížit nule," dodal Pavel Hulva. "Myslím si, že případ, že by se mihule přisála na člověka, zatím nebyl zaznamenaný," informoval biolog Pavel Jurajda. 

Pro ryby však mihule představuje mnohem větší hrozbu. "Mihule mořská se na ryby přisaje, a zničí tím jejich pokožku. Prokouše jim tkáň a udělá tam takový velký vřed. Ten se následně zaplísní a ryba uhyne na nějakou bakteriózu či jinou infekci," vysvětlil Pavel Jurajda, proč většina postižených ryb či mořských savců přisátí mihule nepřežije.

[chooze:article;value:500142]

V Severní Americe jsou mihule mořské velkými škůdci a ohrožují tamní rybolov. Dostaly se totiž přes Niagarské vodopády do velkých jezer, kde ryby postupně vybíjejí. Podle webu Vox dokáže jedna mihule mořská zahubit zhruba 18 kilogramů ryb. V Jadranu však podle biologů velké nebezpečí rybám nehrozí.

Moře v Chorvatsku je špinavé už před sezónou. Lidé jsou znechucení (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.