V Chorvatsku budou na svátek zavřené obchody. Některá města ale našla kličku

Na 15. srpna připadá církevní svátek Nanebevzetí Panny Marie, který se slaví v mnoha evropských zemích –⁠ například ve Francii, Španělsku, Itálii, Švýcarsku nebo Slovensku a také v Chorvatsku. Pro Čechy úterý bude běžným pracovním dnem, mnozí z těch, kteří jsou ale zrovna na dovolené, mohou být překvapeni zavřenými obchody. 

Například v Chorvatsku si nenakoupíte až na výjimky v žádné z poboček tamních supermarketů od Intersparu, před Kaufland a Lidl až po Plodine, píše tamní zpravodajský web N1. Uzavřena nebo s omezeným provozem budou i nákupní centra. V některých z nich budou k dispozici zákazníkům fastfoodové restaurace, kavárny, kina nebo kasina, potraviny si tam ale nekoupíte. 

​Řada letovisek zákon přechytračila a na státní svátek se rozhodla vyhlásit den trhů. Díky tomu si prodejci na veřejném prostranství mohou otevřít stánky a kiosky a v nich prodávat zboží. 

[chooze:article;value:514684]

Podle webu Poduckun.net po takovém opatření sáhla například Opatija nebo Lovran. "Na žádost obchodníků, jejichž rodiny žijí po celý rok z několika měsíců turistické sezóny a pro které je každý den práce důležitý, jsem se rozhodl vyhlásit den trhů," vysvětlil starosta Lovranu Bojan Simonič a dodal, že zákon je v tomto ohledu nejednoznačný. 

Nespecifikuje totiž, kterého sortimentu se den trhů může týkat. Prodejci tak mohou ve stáncích nabízet suvenýry, plážové vybavení nebo třeba pečivo či elektroniku. Dalšími letovisky, která vyhlásila den trhů, jsou podle deníku Jutarnji například Podgora, Stari Grad, Split nebo Crikvenica. 

Turistů pobývajících v dalších oblíbených destinacích – Itálii a Španělsku – se tento svátek nijak zvlášť nedotkne. Ačkoliv v těchto zemích se jedná o státní svátek a den volna, většina obchodů a supermarketů má normálně otevřeno. Tamní zákony jim nenařizují uzavřít prodejny. 

Vzácná návštěva. V Chorvatsku spatřili jedno z nejohroženějších zvířat (2/8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.