V Chorvatsku jsou stále nášlapné miny z války. Nebezpečných oblastí je více

​Odminovací práce v Chorvatsku začaly krátce po skončení války v 90. letech. "Jedná se však o mimořádně náročnou záležitost, finančně i časově, takže i přes velké úsilí odminovacích týmů zůstává v Chorvatsku ještě celkem 596 km2, o kterých se ví, že se tam miny nacházejí nebo existuje takové podezření," uvádí české ministerstvo zahraničí na svém webu

Riziková místa se nacházejí v mnoha oblastech Chorvatska. Podle ministerstva ale při zodpovědném chování nebezpečí nehrozí.

"Podezřelá místa jsou totiž velmi dobře označena a stačí respektovat příslušné výstražné tabule a nevstupovat za ně," dodává ministerstvo. Na výstražné tabule můžete narazit například přímo u silnic, zvláště těch málo významných, ale i u dálnice vedoucí k moři.

[chooze:article;value:561065]

​Chorvatské centrum pro odminování zveřejnilo mapu s vyznačenými problematickými oblastmi. Nutno dodat, že oblast, ve které ve středu večer došlo k výbuchu, v jehož důsledku zahynulo české dítě, je podle mapy bezpečná.

"Situaci ve všech zemích pravidelně monitorujeme a vyhodnocujeme bezpečnostní rizika. V tuto chvíli počkáme na závěr vyšetřování," uvedlo české ministerstvo zahraničí k aktuální situaci v souvislosti s tragickou událostí.

Více informací k neštěstí se dozvíte v reportáži: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.