V Chorvatsku můžete narazit na jedovaté hady. Jeden druh se tam letos přemnožil

Chorvatsko každoročně přivítá tisíce turistů, kteří touží po klidu, slunci a křišťálově čistém moři. Mnozí se do Chorvatska vydávají také za turistikou nejen v některém z mnoha přírodních či národních parků. Letos ale krásné přírodní scenérie skrývají nezvyklou hrozbu. Zmije růžkatá, jeden z nejjedovatějších hadů Evropy, se v Splitsko-Dalmatské župě výrazně přemnožil.

Turisté by proto měli být na výletech do přírody velmi obezřetní, protože tento had může způsobit vážné zdravotní komplikace. Podívejte se, co stojí za tímto přemnožením a jak se vyhnout setkání s hady.

Na tyhle hady si dejte v Chorvatsku pozor

Většina hadů v Chorvatsku není pro člověka nebezpečná, ale najdete tu tři jedovaté druhy, které byste rozhodně neměli podceňovat. Jejich kousnutí může způsobit nepříjemné zdravotní komplikace, a u dětí a starších osob ještě závažnější problémy. Přesně se jedná o tyto druhy hadů:

  • Zmije růžkatá (Vipera ammodytes): Poznáte ji podle malého rohu na špičce nosu. Často bývá pod kameny, v křoví a na okraji lesa. Jde o jednoho z nejnebezpečnějších hadů v Chorvatsku, protože jeho kousnutí umí způsobit opravdu velké potíže.
  • Zmije obecná (Vipera berus): Tahle zmije má na zádech známý klikatý vzor a její tělo může být hnědé, šedé nebo dokonce černé. Zbarvení jí umožňuje skvělé maskování v přírodě, a to hlavně v lesích, na loukách a v horských oblastech. Její kousnutí je bolestivé a také může způsobit závažné zdravotní komplikace.
  • Zmije menší (Vipera ursinii): I když je vzácná a chráněná, ani její kousnutí byste neměli podceňovat. Má slabší jed, ale pokud vás uštkne, tak budete muset vyhledat lékařskou pomoc. Tuhle zmiji najdete hlavně na horách.

Kromě toho v Chorvatsku můžete potkat spoustu nejedovatých hadů, kterých se nemusíte bát. Jde třeba o užovku hladkou a užovku obojkovou. Obě mají v přírodě velký význam, protože pomáhají snižovat počty škůdců.

Co stojí za přemnožením hadů v Chorvatsku?

Letošní jaro přineslo do Splitsko-Dalmatské župy nečekaný problém – přemnožení zmijí, včetně zmije růžkaté. Na vině jsou rostoucí teploty a opuštěná pole, o která se nikdo nestará a která jsou pro hady ideálním útočištěm. Dřív v Chorvatsku byli hadi navíc loveni pro svůj jed, jenže teď jsou zákonem chráněni, takže i tenhle fakt přispěl k nárůstu jejich počtu.

Kde v Chorvatsku můžete narazit na jedovaté hady

Jestli se na své dovolené v Chorvatsku chcete obejít bez hadího uštknutí, dávejte pozor hlavně v kamenitých oblastech, na stezkách, skalách, v okolí kamenných zídek, stejně jako na horách, především na pohoří Velebit a Dinara.

Obezřetnost se vyplatí i v lese, hlavně v hustých porostech. Někteří lidé se s hady setkali také na zahradách, opět v hustých porostech a kolem keřů. Určitě se po příjezdu zeptejte místních, kde na hady můžete narazit, protože o jejich výskytu budou mít určitě přehled.

Jak si užít bezpečný výlet

Jestli se chystáte do míst, kde se hadi můžou vyskytovat, oblečte si dlouhé kalhoty a pevnou obuv. Jde o základní ochranné prvky, které umí hodně pomoci. Při chůzi hustým lesem nebo po kamenitých stezkách se dívejte, kam šlapete, a jestli si chcete sednout třeba na kámen, raději si místo pořádně prohlédněte. Určitě se taky vyplatí držet se vyznačených stezek, kde je riziko setkání s hadem nižší. A obloukem se raději vyhněte opuštěným polím a zarostlým místům, kde hadi hledají úkryt.

Obecně je známo, že hadi jsou většinou plaší a útočí jen v případě, kdy se cítí ohrožení. Třeba, když na ně nechtěně šlápnete nebo si sednete na kámen, kde se skrývají.

Co dělat, když vás uštkne had

Zachovejte klid. Končetinu, která uštknutí schytala, zafixujte, snažte se s ní nehýbat a celkově omezte pohyb, aby se jed šířil co nejpomaleji. Děti by rozhodně po uštknutí neměly chodit – jestli je třeba je přemístit, přeneste je v náručí. Počítejte s tím, že kousnutí může způsobit otok, bolest, nevolnost, závratě a v některých případech i šok. Místo kousnutí neledujte, ránu nikterak nenařezávejte ani se nesnažte jed vysát. To by mohlo situaci ještě zhoršit.

A samozřejmě co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc. Doktorům při léčbě hodně pomůže, když budete mít fotku hada a čas uštknutí, případně jej budete schopni co nejlépe popsat. Lépe tak zvolí vhodný protijed i jeho množství. Můžete se spolehnout, že chorvatské nemocnice jsou protijedem dobře vybavené. Bez kvalitního cestovního pojištění se vám ale může ošetření pěkně prodražit.

Kromě toho se v Chorvatsku můžete setkat s dalšími zástupci živočišné říše, kteří můžou dovolenou zkomplikovat. Je to například dobře známý mořský ježek, pavouk snovačka jedovatá známý více jako černá vdova i štíři, které najdete hlavně na jihu Chorvatska.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.