V Chorvatsku se objevila tropická nemoc. Pacient leží v nemocnici

Přenáší se fekálně-orální cestou nejčastěji kontaminovanou vodou či potravinami. Řeč je o břišním tyfu – nemoci, která se šíří hlavně v oblastech s nízkým hygienickým standardem.

Právě břišní tyfus, též známý jako nemoc špinavých rukou, se ale objevil i v Čechy velmi oblíbené turistické destinaci. S tímto onemocněním hospitalizovali na infekční klinice pacienta v chorvatském Záhřebu. Podle deníku Jutarnji list se zřejmě nakazil v zahraničí.

Nakaženého potvrdila i nemocnice Dr. Fran Mihaljeviče, kde je pacient hospitalizovaný. Ředitelství kliniky zdůraznilo, že ve světě je stále mnoho zemí, kde se břišní tyfus poměrně běžně šíří. Podle Národního zdravotnického informačního portálu jsou časté případy hlášeny například ze Srí Lanky, Nepálu, Indie a dalších mnohdy oblíbených turistických destinací.

[chooze:article;value:509905]

​Lékaři proto lidem doporučují, aby se před cestou do zemí s nižším hygienickým standardem nechali naočkovat. V Česku stojí očkování přibližně tisíc korun v závislosti na nemocnici. Očkuje se jednou dávkou a ochrana trvá tři roky.

Důležité je ale dodržovat i další preventivní opatření. Tím je například zvýšená osobní hygiena a konzumace pouze pitné vody, kterou je vhodné používat například i při mytí ovoce či přípravě salátu a podobně.

Nebezpečné mohou být i kostky ledu připravené ze závadné vody. V exotických destinacích se pak nedoporučuje používat vodu z vodovodu ani k čištění zubů. Voda totiž přenáší bakterii Salmonella typhi, která onemocnění způsobuje.

Stejně jako u jiných infekčních nemocí je nemoc důležité včas diagnostikovat. Hlavními příznaky jsou horečka, průjem a zvracení. Často je doprovází i bolest hlavy, břicha, suchý kašel, nechutenství či malátnost a onemocnění bývá často doprovázené vyrážkou na trupu a zvětšením jater. 

V Chorvatsku a Bulharsku budou společné hlídky českých a místních policistů (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.