V Chorvatsku se přemnožily zmije. Pokousaní lidé končí v nemocnicích

Nemocnice v chorvatském Splitu bijí na poplach. Důvodem je neobvykle vysoké množství lidí, které už letos stihli pokousat hadi, píše chorvatský deník Dnevnik.hr

Dle znalců hadů se totiž tento rok přemnožily zmije, takže každý, kdo vyráží do přírody, i ten, kdo bydlí blízko přírody, musí být opatrnější.

Poslední případ se týká zhruba 70leté ženy z oblasti Vrgorac nedaleko Splitu. Had ji pokousal přímo na zahradě jejího domu. V nemocnici ve Splitu dostala protijed, kterého je naštěstí v zemi dostatek. "Chci zdůraznit, že máme protijed," ujišťuje vedoucí urgentní medicíny ve Vrgoraci Andrija Babić.

[chooze:article;value:553302]

​Jedním z důvodů přemnožených hadů jsou podle tamních obyvatel zemědělci, kteří se nestarají o svá pole. "Pole jsou zanedbaná a nepracuje se na nich. Předtím by byl jakýkoliv had zabit, ale teď je nikdo nezabíjí. A jsou to opravdu velcí hadi, vytrvalci," popsala tamní obyvatelka Damirka Mihanovićová webu N1info. "Každou chvíli je někde potkávám, cestou na hřiště jsem musela přejet dva nebo tři," dodala žena.

Chorvatsko letos trápí vysoká inflace. Podívejte se, jak ovlivní dovolenou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.