V Chorvatsku už je hlava na hlavě. Jedno město hlásí obrovský nápor turistů

Dubrovník, přístavní město na jihu Dalmácie, láme historické rekordy v návštěvnosti, informuje web dnevnik.hr. Aktuálně se jedná hlavně o turisty, kteří do města cestují letecky. "Soudě podle toho, co jsme dnes ráno zaznamenali na letišti, můžeme očekávat příliv dalších návštěvníků ve zbytku dne," prohlásila reportérka Dnevniku v sobotu. 

Předsezóna prý ve městě předčila veškerá očekávání. Návštěvníků má být o zhruba 30 % více než loni a v tomto tempu má pokračovat i zbytek sezóny. Dubrovnické letiště Rudera Boškoviće se připravuje na historicky rekordní rok. "Očekávají více než tři miliony cestujících," řekla reportérka. 

Perla Jadranu každoročně přiláká obrovské množství turistů, včetně těch z Česka. Mnozí nedají na Dubrovník dopustit, objevuje se ale i kritika. Letošní rok není výjimku. Už nyní, v předsezóně, se vyrojily stížnosti na tamní ceny. 

[chooze:article;value:560601]

​O příběhu jednoho takového turisty před několika dny informoval chorvatský deník Slobodna Dalmacija. Ten si objednal čtyři kopečky zmrzliny a při pohledu na účet ho polil studený pot. Byla na něm částka 15,60 eura, v přepočtu tedy téměř 390 korun. Jeden kopeček zmrzliny stál tak téměř stovku. 

Velký zájem je letos podle webu hrt.hr o Istrii. V polovině června web hlásil 360 tisíc návštěvníků Chorvatska, z nichž třetina byla právě na Istrii. Červen byl přitom slabší než předchozí měsíce v porovnání s předchozím rokem. 

Levná dovolená v Chorvatsku už je minulostí. I proto možná Češi čím dál raději volí jiné destinace (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.