V Chýni zakázali toaletní papír, údajně jim v dopisu vypadlo slovíčko

"Vlhčené ubrousky a toaletní papír, textilie, silonové punčochy," zmiňuje mimo jiné srpnový dopis středočeské Chýně určený občanům a nabádá je, že tyto věci společně s kovovými předměty, kamením, štěrkem a pískem nepatří do toalety ani do dřezu.

[chooze:article;value:504874]

​"Po osazení strojně stíraných česlí Huber na čerpací stanici odpadních vod v ulici Ecksteinova došlo k odstranění poruchovosti čerpadel, ale vznikl tím nový problém –⁠ nadměrná produkce shrabků při odstranění hrubých nečistot ze splaškové kanalizace," zasvěcuje dále dopis podepsaný jako "Váš MěÚ" občany do způsobu fungování jejich kanalizace.

Mezi obyvateli města vyvolalo psaní od úřadu pozdvižení a začali dokument sdílet na sociálních sítích. Starostka Chýně Anna Chvojková se ale dušuje, že v žádném případě občanům toaletní papír zakázat nechtěli. "Pro explicitní správnost češtiny se mělo zopakovat slovo vlhčené," vysvětluje.

Vlhčený toaletní papír je totiž z jiného materiálu než běžný papírový a podobně jako vlhčené ubrousky v kanalizaci škodí a může ji ucpávat či způsobovat další problémy. "Oproti tomu běžný toaletní papír se ve většině případů naředí či rozpustí a čistírny odpadních vod jsou na něj připravené," popisuje pro TN.cz procesy v kanalizaci projektant Ondřej Žídek ze společnosti TZB Consult Prague. 

Starostka Chýně vysvětluje nedorozumění s dopisem tím, že věc měla na starosti její kolegyně. "Problémy s kanalizací máme v jedné lokalitě, která je napojena na přečerpávací stanici, a tím, že lidé nemají svá čerpadla jako v jiných částech obce, se odpad nerozemele a s přečerpávací stanicí kvůli tomu máme problémy,“ dodává na vysvětlení Chvojková.

Řidiče v Ústí nad Labem ohrožuje chybějící víko od kanalizace (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.