V ČR přibývá rodin v nesnázích. Nadace umožňuje pomáhat konkrétním dětem

Martínek od narození má těžkou vývojovou vadu mozku. Rodina si ale přála s ním trávit co nejvíc času. Díky projektu Patron dětí a cyklovozíku se to splnilo.

"Pomáháme ve třech základních oblastech. První je zdravotní pomoc, kam patří samozřejmě veškeré zdravotní služby a pomůcky. Potom je to oblast rozvoje a vzdělání, o tu nám tedy zejména jde. A pak je to oblast, kde poskytujeme peníze na obědy, na školné," prozradila výkonná ředitelka projektu Patron dětí Edita Mrkousová.

Pomoci dětem může každý z nás. Dárci si na internetových stránkách projektu mohou vybrat konkrétní dítě a nadace věnované peníze pošle do posledního haléře. "Tam máme i takzvaný neutrální transparentní příběh, takže když na něj dárci přispějí, tak je tam uvedený klíč, jak ty dary rozdělujeme a oni vždycky vědí, kterou rodinu jsme z těch darů podpořili," vysvětlila provozní ředitelka projektu Svatava Poulson. 

[chooze:article;value:478854]

​"Neposíláme peníze do rodiny, vždycky zaplatíme za dítě tu konkrétní potřebu, to znamená platíme buď služby anebo konkrétní potřeby. Může to být taška do školy, kroužek, tábor až po velmi drahé a finančně náročné rehabilitace," doplnila Mrkousová. 

Projekt Patron dětí pomohl už téměř 13 tisícům dětí. Na pomoc aktuálně čeká dalších 262. Každé do projektu doporučil jeho patron. "Patronem může být kdokoli kromě rodinných příslušníků, takže ideálně sociální pracovník, učitel, trenér, kdokoli, kdo tu rodinu dobře zná a může nám potvrdit, že ta potřeba pomoci je skutečná," vysvětlila Mrkousová. 

Pomocí to pro dárce ale nekončí. Dočkají se mnohdy i krásného poděkování. "Zpětná vazba je nedílnou součástí toho procesu. Právě proto, aby ten dárce věděl, že skutečně dar šel té rodině, kterou on si vybral, a aby vznikl i vztah mezi dárcem a tím dítětem," dodala Poulson. 

Více se o charitativním projektu Patron dětí se dozvíte v úterní Snídani. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.