V Curychu vydražili kostru tyranosaura Rexe. Kupce vyšla na 115 milionů korun

[chooze:gallery;value:30808]

​Za téměř 12 metrů dlouhou a skoro 4 metry vysokou kostru tyranosaura Rexe v pondělí nový majitel zaplatil ve švýcarské aukční síni Koller v Curychu v přepočtu 115 milionů korun. Včetně přirážky, dalších poplatků a daní se ovšem hodnota kostry dostala až na 130 milionů korun. Odhadovaná cena byla přitom původně dvakrát vyšší.

Kostra pravěkého predátora pochází ze Spojených států amerických a složili ji dohromady ze tří jedinců. Podle aukční síně tvoří více než polovinu kostry původní materiál. Obzvlášť lebka T-Rexe je prý pozoruhodně zachovalá.

[chooze:article;value:495352]

"Sběratelé si prosekávají cestu časem, uchovávají historii a příběhy. To je to, co mě opravdu fascinuje," řekl člen aukční síně Koller Christian D. Link.

Vědci ovšem z dražby nadšení nejsou. Nelíbí se jim, že kostra nebude k dispozici pro výzkum. Vzhledem k nízké prodejní ceně je prý ale dost možné, že kostru vydražila některá z galerií nebo muzeum. Vůbec nejdráže se vyšplhala při aukci cena kostry T-Rexe v roce 2020. Tehdy se slavná fosilie, s přezdívkou Stan, prodala v přepočtu za rekordních 677 milionů korun.

Aukční dům ve Švýcarsku prodá kostru tyranosaura Rexe. Odborníci jsou proti (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.