V Dubaji odstartoval summit o klimatu. Tisíce účastníků na něj dorazily letadly

Klimatická konference COP28 odstartovala minutou ticha za Gazu. Ministr průmyslu Spojených arabských emirátů následně vyzval ke změně smýšlení a efektivní společné práci. Slovo dostal i britský král Karel III. "Modlím se z celého svého srdce za to, aby COP28 byl dalším významným milníkem na cestě k opravdové transformaci," uvedl panovník.

Konference se koná v době, kdy teploty trhají rekordy na všech kontinentech. Podle expertů je rok 2023 nejteplejším rokem v historii měření. "Děláme malé krůčky. Až moc pomalé na to, jak nestabilní a neodolný je dnešní svět. Musíme se naučit jednat rychle, co se týče změny klimatu," sdělil výkonný tajemník organizace Spojených národů Simon Stiell.

[chooze:article;value:497501]

Ústředním tématem konference je zejména odklon od fosilních paliv a maximální snížení emisí. Do Dubaje míří i český premiér Petr Fiala. "My si dlouhodobě uvědomujeme nutnost snižování emisí, ale chceme ty věci dělat tak, aby nesnižovaly naši konkurenceschopnost a životní úroveň občanů. Současně takovým speciálním cílem mé účasti je podpora jádra jako čistého zdroje," uvedl Fiala.

Na summit o změně klimatu paradoxně přiletí zhruba 30 000 účastníků letadly, což záměru snižování emisí moc nepomáhá. Například britský premiér Rishi Sunak, ministr zahraničí David Cameron a král Karel III. letěli každý jedním letadlem.

"Je potřeba si to dát trošku do perspektivy. Ty desítky tisíc lidí, které se tam slétnou, mají celkové emise asi jako den provozu jedné uhelné elektrárny v České republice," srovnal zakladatel a ředitel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla.

Tiskovou konferenci premiéra Fialy před odletem můžete zhlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.