V Egyptě našli pravděpodobně nejstarší zachovalou mumii. Má přes 4 000 let

Velmi starou a velmi zachovalou mumii muže jménem Hekashepes nalezli egyptští archeologové nedaleko Džoserovy stupňovité pyramidy v Sakkáře na jihu Káhiry. "Tato mumie je asi nejstarší a nejlépe zachovanou mumií, kterou jsme v Egyptě kdy našli," cituje předního egyptského archeologa Zahiho Hawasse agentura Reuters.

Přibližně 4 300 let starou mumii nalezli archeologové v 15 metrů hluboké hrobce. Tělo bylo uloženo ve vápencovém sarkofágu a bylo pokryto plátky zlata. Sarkofág byl stále ještě utěsněn maltou. "Strčil jsem hlavu dovnitř sarkofágu, abych se podíval, co je uvnitř. Ležela tam nádherná mumie kompletně pokrytá vrstvami zlata," okomentoval nález Hawass pro televizi Al-Džazíra.

[chooze:article;value:485818]

Hekashepesova hrobka ale nebyla jediná, kterou archeologové vykopali. Pohřebiště ukrývalo další čtyři hrobky patřící kněžím a předním palácovým úředníkům Staré říše.

[chooze:gallery;value:30132]

První z těchto čtyř hrobek patřila královskému dozorci a knězi jménem Khnumdjedef a obsahovala výjevy z každodenního života. Druhá náležela Merimu, správci tajemství, který patřil mezi důležité členy královského dvora a měl za úkol provádět speciální náboženské rituály.

Třetí hrobka patřila řadovému knězi a čtvrtá pak soudci jménem Fetek. Poslední jmenovaná hrobka obsahovala podle šéfa egyptské památkové rady Mostafa Waziriho sbírku největších soch, které se kdy v této oblasti našly.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.