V EU inflace klesá, v Česku naopak stoupá. Už teď jsme druzí nejhorší

Jen pěti členským zemím Evropské unie v říjnu inflace stoupla, Česká republika je mezi nimi. Zároveň je Česko také druhou nejhorší zemí v celkové úrovni inflace. Lépe jsou na tom i Rumunsko nebo Slovensko, i když i tam je inflace vysoká. Mezi země s vysokou mírou inflace patří také Chorvatsko nebo Slovinsko.

"Češi si nechali nadiktovat ceny od nadnárodních řetězců, a tím pádem máme zboží dražší než v Německu, což je paradoxní, když Němci mají vyšší platy. Já si myslím, že by se tomu Češi měli postavit a pak bude inflace nižší. Nicméně zatím jsou klidní a řetězce si tak dovolí dávat takové ceny, jaké jsou," tvrdí ekonom Vladimír Pikora.

"Ukazuje se, že celá východní Evropa má vyšší inflaci než západní. Je to dáno tím, že jsme byli navázáni na ruskou ropu a ruský plyn a s těmi začal být problém, když začala válka na Ukrajině," dodává.

[chooze:article;value:529331]

​Na opačné straně žebříčku jsou Belgie, Nizozemsko a Dánsko. Tyto země mají inflaci v záporných hodnotách – tedy v deflaci. I to je ale problém. "Deflace není příznivá ekonomická situace. Optimální míra inflace je okolo dvou procent," vysvětluje další ekonomický expert Petr Studnička.

Česko je také jedinou zemí EU, kde se ekonomika stále nevrátila na úroveň před rokem 2019, tedy před koronavirovou pandemií. "Je to způsobené celou řadou faktorů, jako je situace na trhu práce a situace na trhu s energiemi s dopadem na míru inflace," doplnil Studnička.

"Je to dané tím, že máme velmi špatnou strukturu ekonomiky, která je v zásadě zastaralá. Je potřeba udělat nějakou transformaci, ke které se stále nemáme. Politici nemají odvahu to řešit," myslí si pak Pikora.

[chooze:article;value:529729]

​Podle ekonomů se ale blýská na lepší časy. Brzy bychom se podle nich mohli dostat na dvouprocentní inflaci. Právě to je cíl centrální banky. "Ta tři procenta podle mě můžou nastat už během první poloviny příštího roku, na ta dvě procenta bychom se mohli dostat ve druhé polovině příštího roku," odhaduje Pikora.

Jiní odborníci ale tak optimističtí nejsou. Ke dvěma procentům bychom se podle nich mohli dostat až na přelomu let 2024 a 2025.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.