V eurovolbách se bude hrát i o kvalitu vzdělávání. Česko má co zlepšovat

Členství v Evropské unii otevřelo nové možnosti i v oblasti vzdělávání. Studentům dalo třeba možnost vycestovat do zahraničí. Programu Erasmus+ se do roku 2022 zúčastnilo přes 13 milionů lidí. Účastníkům pomáhá získat lepší uplatnění na trhu práce a zlepšuje třeba i kvalitu života.

"Já jsem byla na Erasmu v Barceloně. A pro mě je to absolutně bezkonkurenční zkušenost. Vlastně to člověka úplně vyhodí z komfortní zóny, ale jako v tom dobrém slova smyslu," popisuje svůj zážitek s programem studentka Joana Majidová.

"Já jsem teď na Erasmu v Amsterdamu. Vyrazila jsem na Erasmus hlavně z toho důvodu, že studuju speciální pedagogiku a věnuju se hlavně nadaným žákům, takže bych chtěla objevovat další možnosti," říká studentka Nicole Willsová a dodává, že v Nizozemsku píše i svou diplomovou práci.

[chooze:article;value:556637]

Situace se školstvím v Evropské unii ale není jen růžová. Členské státy trápí třeba nedostatek financí. Některé z nich mohou pokrýt dotace z Bruselu, jde ale o pár procent. A například Česká republika je ve financování na chvostu.

"Poslední čísla za rok 2022 ukazují mírný pokles průměru Evropské unie, ale výrazný pokles České republiky," upozorňuje ekonom a odborník na vzdělávání Daniel Münich.

Velkou výzvou do budoucna bude podle odborníků také sjednocení uznávání vysokoškolských diplomů. To totiž momentálně v Evropské unii nefunguje.

[chooze:article;value:557022]

"Je to často hodně složité, hodně zdlouhavé, i když jde o excelentní evropské univerzity. Některým absolventům, kteří se do Čech vrací a chtějí tu pracovat, třeba pro stát, to účast v pracovním procesu hodně komplikuje," popisuje současnou situaci výzkumná pracovnice think-tanku Europeum Zuzana Krulichová.

Jako priority v oblasti vzdělání si Evropská unie stanovila na příští léta několik zásadních bodů. Jde například o rovnější přístup, větší podíl žen v technických oborech nebo digitalizaci. Právě v těchto oblastech je pak možné čerpat evropské peníze.

Veškeré informace a data k eurovolbám 2024 a volebním preferencím najdete zde na TN.cz

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.