V Evropě přibývá útoků kosatek. Všechny provádí stejná skupina, mluví se o mstě

Jean-Jacques Merer se na své plachetnici Gaivota plaví už mnoho let. Letos se spolu s dalšími dvěma lidmi na palubě rozhodl cestovat z Portugalska na francouzskou Korsiku. Minulý týden v sobotu na jejich plavidlo u Gibraltaru ale zaútočila skupina kosatek. Svědectví popsal pro web boatnews.com, kterému sdělil, že útok byl agresivní a měl daleko ke hře. 

"Objevily se tři kosatky, jedna velká a dvě menší. Náhle připluly do bezprostřední blízkosti lodi a začaly útočit na kýl. Okamžitě jsme stáhli plachtu a vypnuli motor a neprováděli žádné manévry. Kosatky začaly narážet do trupu a kýlu, jedna z nich se pak pustila do kormidla. Nebylo v tom nic přátelského, bylo to velmi násilné," popsal nepříjemný zážitek Merer. 

[chooze:article;value:513279]

​"Byla v tom jednoznačná touha poškodit kormidlo, ne-li loď. Trvalo to deset až patnáct minut. Přestaly, když se kormidlo rozbilo," pokračoval s tím, že kosatky neodradilo ani použití ultrazvukového repelentu, který slouží k odpuzení těchto kytovců. Posádka poté čekala, až k ní dorazí pomoc a odvleče ji k pobřeží.

Téhož dne byla u Gibraltarského průlivu poškozena další loď. "Dozvěděli jsme se, že zhruba každé dva dny dojde v této oblasti nejméně k jednomu útoku a že od začátku roku bylo v okolí Gibraltaru napadeno a poškozeno až čtyřicet plachetnic," zakončil Merer. 

Více útoků, stejní pachatelé

Zoolog a profesor na univerzitě v Maláze Raimundo Real v pořadu španělského radia COPE vysvětlil, že v oblasti žije poměrně stabilní populace kosatek. "Hovoříme tu o jedné nebo několika rodinách kosatek, které jsou spojené s Gibraltarským průlivem," řekl.

Sdružení Proyecto Orca Cádiz, které monitoruje kosatky v oblasti Pyrenejského poloostrova, eviduje 14 exemplářů (všechny samice), které u Gibraltaru útočí na lodě. Jejich strategie je přitom pokaždé stejná – narážejí do kormidel, a když se jim podaří je poškodit, loď už není možné řídit a musí být odtažena do přístavu. 

[chooze:article;value:508656]

​"Pokud by se jednalo o obranné chování, dopouštěli by se ho dospělí jedinci, kteří chrání sebe a svá mláďata před možným ohrožením. Zde se ale jedná pouze o dva dospělé jedince a 12 mladých, kteří se útoků aktivně účastní," vysvětluje sdružení. 

Odborníci v okolí Gibraltaru identifikovali zhruba čtyři desítky kosatek. Proč na lodě útočí pouze 14 z nich, to zatím nikdo nedokáže vysvětlit. "Někteří tvrdí, že buď samice učí svá mláďata lovit, nebo komunikovat s loďmi, jiní si myslí, že jde o zvědavost. Pro člověka na palubě je to děsivý zážitek, protože kosatky jsou velká zvířata, plavou ve skupinách a najednou vám začnou 20 nebo 30 minut třást lodí," vyjádřil se zoolog Real. 

Pomsta, nebo hra?

Objevují se i názory, že se dotyčné kosatky lidem mstí. Kapitán Sébastien Destremau, jehož jachtu také přepadly, si to ale nemyslí. "Kdyby chtěly, mohly loď rozdrtit během okamžiku," řekl v rozhovoru pro týdeník Newsweek. "Nebyly agresivní. Jen šťouchaly čumákem, kam chtěly, a silně tlačily. Každá z nich si chtěla trochu pohrát, ulomit si kousek," pokračoval. 

V souvislosti s útoky se už pár let zmiňuje jméno samice White Gladis, která je podle některých lidí včetně odborníků iniciovala. Není tak vyloučeno, že tím inspirovala ostatní kosatky z okolí, které ji následují. "Dělají to samozřejmě záměrně. Neznáme ale původ tohoto chování ani jeho motivaci," zdůraznil portugalský biolog Alfredo López Fernandez. 

Neuvěřitelnou sílu kosatek dokládá i video, které se podařilo natočit loni na podzim. Zachycuje jejich skupiny kytovců s velkým bílým žralokem: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.