V Evropě rostou obavy ze třetí světové. Británie vrací do hry jaderné zbraně

Velká Británie je připravena poprvé od roku 2016 otestovat raketu Trident, což je z ponorky odpalovaná balistická raketa nesoucí jaderné hlavice. Důvodem jsou rostoucí obavy z globálního konfliktu, píše britský deník Daily Mail. Úředníci podle něj počátkem týdne vydali varování lodím v oblasti testu.

​​Naposledy Spojené království odpálilo raketu Trident v roce 2016 na ponorce HMS Vengeance. Test byl ovšem neúspěšný. Jedna z raket se tehdy neočekávaně odchýlila z dráhy a směřovala k pevnině USA. Vláda se podle kritiků snažila nehodu zakrýt. Současný test má proběhnout na sesterské lodi HMS Vanguard, uvádí deník The Sun.

[chooze:article;value:539183]

​Testy jsou podle britských médií poslední překážkou, kterou musí ponorka za čtyři miliardy liber (zhruba 116 miliard korun) překonat, aby mohla znovu vstoupit do služby jako součást britských jaderných odstrašujících sil.

Třicetiletá ponorka již byla zachycena, jak vyplula z Floridy. Test se tak očekává "během dnů". Na palubě zvládne nést až 16 raket Trident 2 D5. Ty mají stejný název jako britský jaderný program, tedy Trident. Jeho účelem je "odstrašit nejextrémnější hrozby pro naši národní bezpečnost a způsob života, které nelze provést jinými prostředky", uvádí britské ministerstvo obrany.

Silnější než za 2. světové války

Deník The Sun s odvoláním na zdroj z Královského námořnictva uvedl, že britské jaderné ponorky mohou nést větší výbušnou sílu, než jaká byla svržena za celou druhou světovou válku. V nadcházejícím testu se očekává, že HMS Vanguard odpálí jedinou raketu, která nebude vyzbrojena jadernými hlavicemi, asi 88 kilometrů od pobřeží USA.

[chooze:article;value:537676]

​Očekává se, že raketa urazí asi 5 600 kilometrů, než dopadne do Atlantského oceánu mezi západní Afrikou a Brazílií. Varování pro lodě v této oblasti platí od 30. ledna 21:00 do 4. února 4:00.

Země mají obavy

Současná situace ve světě vzbuzuje u západních zemí obavy. Vlády Estonska, Švédska a nyní i Spojeného království již vydaly varování, že vyhlídka na rozsáhlou válku je na obzoru. Uniklé dokumenty německých tajných služeb zase naznačují, že Berlín očekává, že Rusko zahájí další vlnu útoků, aby přemohlo Ukrajinu.

Napětí vzbuzuje i konflikt mezi Izraelem a Hamásem, kde hrozí, že se násilí rozšíří dál na Blízký východ. Pozornost světa v poslední době poutá například libanonský Hizballáh či jemenští rebelové Húsíové. A pozadu nezůstává ani severokorejský diktátor Kim Čong-un, který v poslední době nařídil hned několik raketových testů u hranic svého jižního souseda. 

Do Británie chtějí své jaderné zbraně umístit Spojené státy. Podívejte se, co si o tom myslí Moskva (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.