V Evropě rychle roste spotřeba kokainu. Problém se nevyhýbá ani Česku

Milo byl 13letý kluk, kterého před necelým měsícem našli se střelnou ránou v hlavě. Podle policie byl jednou z posledních obětí násilí drogových gangů ve Švédsku. "Hrozba organizovaného zločinu a obchodu s drogami se zhoršuje. Netýká se to jen členů konkurenčních gangů, ale také nevinných lidí, včetně dětí, kteří se ocitají uprostřed boje," popsala evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová.

Evropská komise přišla s řešením, které zahrnuje například modernizaci přístavů na hranicích Schengenu. Právě tam většina dodávek drog především z jižní Ameriky poprvé vstoupí na evropské území.

[chooze:article;value:523929]

​"Jde o obrovský nárůst. Důvody jsou různé. Na jedné straně nárůst produkce v Latinské Americe, zejména v Kolumbii. Na stranu druhou spotřeba v Evropě. Zjistili jsme, že v Belgii, v Nizozemsku, v Německu a v Portugalsku spotřeba kokainu stoupá," popsal šéf celní správy v Antverpách v Belgii Kristian Vanderwaeren.

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost zveřejnilo výsledky měření zbytků kokainu v odpadních vodách evropských měst a výsledky jsou zarážející.

​Nejvyšší nárůst zaznamenala Bratislava, kde se hodnota od minulého roku zvýšila o 197 %. Hlavní město Slovenska na tom ale stále není tak špatně jako Praha, kde se v přepočtu na 1 000 obyvatel objevil dvojnásobek množství oproti našemu sousedovi. Zdaleka největší počet spotřebovaného kokainu je ale v Anverpách. Na 1 000 obyvatel tam připadá přes 2 300 miligramů zbytkového kokainu.

Jenže třeba právě o vysoké poptávce po kokainu se v plánu Evropské komise vůbec nemluví. Unijní úřady chtějí jednat i se zeměmi, ze kterých se droga dováží, a to například o sdílení informací o oblíbených trasách pašeráků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.