V Evropě schází čipy. Modernizovat musí i výroba v Rožnově pod Radhoštěm

O čipech se říká, že jsou jako ropa 21. století, například v mobilu je jich přibližně 150, v autě 1 500. Na vývoji čipů v Rožnově pod Radhoštěm pracuje také vývojářka Barbara Pánková Maludová. "Máme matematické modely a s těmi pracujeme v simulátoru, kde simulujeme chování reálného čipu," vysvětluje. 

Doposud v tamních laboratořích zkoumalo čipy 13 inženýrů a techniků. Kvůli plánovanému rozšíření výroby nyní stoupl počet zaměstnanců více než dvojnásobně. Pokud čip přestane fungovat, zjistí odborníci, co přesně se stalo. "Vyzařuje se tam energie, kterou zachytáváme ve formě tepla a máme teplocitnou kameru, která přesně označí vadné místo," doplňuje vedoucí laboratoře David Pleha. 

[chooze:article;value:505663]

V současnosti tato společnost vyrábí čtyři a půl miliardy čipů ročně a více než polovina míří do automobilového průmyslu. Při výrobě čipů musí mít na sobě každý zaměstnanec speciální oděv, aby se polovodiče nepoškodily. "Celý prostor je proplachován čerstvým vzduchem, který je upravovaný na přesnou teplotu a vlhkost," dodává ředitel výroby čipů v Rožnově Jiří Stružka. 

Aby se zvýšila soběstačnost Evropy ve výrobě čipů, bez kterých se průmysl neobejde, chtějí i v Rožnově investovat. Odhadem by inovace měly přijít na 44 miliard korun. Výroba by stoupla o dva miliony čipů týdně. "Čipy nyní představují nedílnou součást každého moderního vozu, s rozvojem elektromobility, digitalizace ta potřeba dál výrazně poroste," doplnil výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.