Moderní bydlení

V Evropě se rozmáhá tropická nemoc. Může to způsobit pohromu

V tropických oblastech Asie, Afriky a Jižní Ameriky je tato nebezpečná nemoc dobře známá, horečka dengue ale dorazila i do Evropy. V roce 2022 bylo na starém kontinentu zaznamenáno více případů než za celé předchozí desetiletí. Je to hrozba pro veřejné zdraví, ale zároveň stimul pro farmaceutický průmysl, aby se více investovalo do výzkumu léčby této nemoci.

Na první pohled se to může zdát jako dobrá zpráva pro celý svět, nejen pro Evropu. Tento předpoklad ale může být mylný, uvedli odborníci pro list Politico, který se tématu věnoval v obsáhlém článku. Rozšíření nemoci v zemích Západu by totiž ve skutečnosti mohlo zhoršit dostupnost životně důležitých léků ve zbytku světa. 

[chooze:article;value:375264]

​"Je to dobrá věc, když vyvíjíme více přípravků, ale vytváří se pak dvoustupňový systém, kdy k lékům mají přístup obyvatelé s vysokými příjmy," říká ředitelka think tanku Policy Cures Research Lindsay Keirová. 

Na vývoji antivirové léčby horečky dengue aktuálně pracuje například velká farmaceutická společnost J&J. V Evropské unii jsou zároveň již schváleny dvě vakcíny proti této nemoci od společností Sanofi a Takeda. Na další pracuje firma Moderna. Rostoucí počet produktů ale neznamená, že se dostane k většímu podílu populace. 

[chooze:article;value:517453]

​"Nemáme absolutně žádnou záruku, že nedojde k jejich hromadění a že ceny nebudou vysoké," říká manažerka neziskové organizace Drugs for Neglected Diseases Rachael Crockettová. Vlády vyspělých zemí podle ní pravděpodobně budou nejvíc investovat do prevence, tedy například právě do vakcín. V zemích, kde je horečka dengue ale "domácí" nemocí a objevuje se pravidelně s nástupem období dešťů, ale naopak potřebují primárně léky. 

Problematikou nerovného přístupu k vakcínám a léčivům se intenzivně věnuje i Světová zdravotnická organizace (WHO). Upozorňovala na to například i v souvislosti s pandemií covidu-19, kdy se většina vakcín distribuovala v bohatých zemích. Loni kvůli tomu přijala globální strategii očkování proti covidu-19, jejímž cílem je efektivní a spravedlivé rozdělení vakcín. 

Ministerstvo zdravotnictví aktuálně vyzývá lidi v Česku, aby se kvůli nástupu nové covidové vlny nechali přeočkovat (3/10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.