Moderní bydlení

V Evropě se šíří nebezpečný virus. Pacienti mají vážné potíže

V prvních červencových dnech upozornil deník Mirror, že ve španělské Seville a italské Modeně se několik lidí nakazilo virem, který způsobuje západonilskou horečku. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) tehdy vydalo varování pro turisty, kteří se chystali do těchto destinací na dovolenou.

V posledních dnech informovalo o třech případech také Slovinsko. Všichni pacienti jsou ze severovýchodu země, upřesnil tamní Národní ústav veřejného zdraví (NIJZ). Dva z infikovaných leží na oddělení pro infekční nemoci a horečnaté stavy Univerzitního lékařského centra Maribor, napsala slovinská agentura STA

[chooze:article;value:562786]

"Jeden měl mírný průběh a byl již propuštěn, druhý má trochu těžší průběh, určité komplikace, ale není to život ohrožující," sdělila STA primářka Božena Kotnik Kevorkijan. ​Lékařka dále poznamenala, že ani v jednom případě se nákaza nedostala do Slovinka ze zahraničí.

Podle agentury letos hlásili případy také v Rakousku, Maďarsku i v Chorvatsku v oblasti Banovina. Tam podle webu siol.net v polovině srpna dva lidé skončili v nemocnici. Hygienici ale předpokládají, že nakažených je mnohem více, informovala chorvatská média. 

Virus západonilské horečky přenáší invazivní komáři, kteří jsou v letních měsících velmi aktivní. Asi 80 % lidí nakažených touto nemocí necítí žádné příznaky, zbylých 20 % však pociťuje poměrně velké množství příznaků, jako je například bolest hlavy, nevolnost, horečka, zvracení, vyrážka či bolest očí.

Oblíbenou italskou destinaci zasáhla epidemie. Stovky lidí skončily v nemocnici (06/2024): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.