V Evropě se šíří obří druh pavouka. Je velký jako lidská dlaň

Jeden z největších a nejvzácnějších druhů pavouků lovčík mokřadní se vrací do Evropy. Ještě donedávna byl téměř na pokraji vyhynutí, výrazný nárůst počtu jeho druhu ale podle BBC hlásí biologové z Velké Británie.

Tento osminohý tvor zaujímá zejména svou velikostí – dospělí jedinci dorůstají délky až sedmi centimetrů. "Samice jsou působivé co do velikosti, ale také krásné – je opravdu výjimečné je vidět," řekl podle deníku The Independent Tim Strudwick, správce rezervace v Norfolku, kde se tito pavouci vyskytují.

[chooze:article;value:569657]

​Tvorové nejsou jedovatí, respekt ale kromě své velikosti vzbuzují i tím, že umí běhat po vodě a chystají tak potravu. Právě v blízkosti vody totiž obvykle žijí a loví menší pavouky, jiné bezobratlé živočichy, a dokonce i menší ryby.  

Tento druh pavouka byl přitom ještě před několika lety na pokraji vyhynutí. V roce 2010 se ale rozhodlo několik britských společností věnujících se ochraně zvířat spojit a vzácného tvora zachránit. Během následujících let jejich počet vzrost a odhaduje se, že jen samic je aktuálně více než 10 tisíc.

Lovčík mokřadní není neznámý ani českým arachnologům, v české přírodě se ale zatím vyskytuje opravdu velmi vzácně. Česká arachnologická společnost ho označuje za kriticky ohroženého a eviduje pouhých 26 nálezů v uplynulých 70 letech. Je ale zjevné, že jeho počty se časem začaly zvyšovat. Zatímco od roku 1950 do začátku nového tisíciletí měla společnost jen sedm hlášení, po roce 2001 jich eviduje 19. 

Záběry jen pro otrlé. Obyvatele Karviné vyděsil obří pavouk u dveří (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.