V evropské destinaci se šíří nebezpečný virus. Přenáší ho klíšťata, varují úřady

Španělské úřady upozorňují na možnou celosvětovou pandemii krymsko-konžské hemoragické horečky, píše web El Comercio. V provincii Salamanka totiž minulý týden nebezpečnému viru podlehl starší muž, kterého tamní nemocnice hospitalizovala poté, co ho kouslo klíště.

Epidemiologická sekce teritoriální zdravotnické služby společenství Kastilie a León v provicnii Salamanka uvedla, že CCHF je způsobena virem, který přenášejí klíšťata. "Hlavním přenašečem je klíště z rodu Hyalomma," potvrdili zdravotníci.

"Virus se může ale přenést také z člověka na člověka, a to buď krví, nebo tekutinami pacienta. To se může stát zejména u zdravotnického personálu, pokud není dostatečně chráněn," dodali odborníci. Nemocnice v Salamance, kde byl muž hospitalizován, proto přijala protokolem předepsaná epidemiologická opatření.

[chooze:article;value:553325]

Jak píše britský deník Mirror, španělské úřady apelují na tamní obyvatele i na turisty, aby se před případnou nákazou co nejvíce chránili. Protože proti onemocnění dodnes netextuje žádná vakcína, právě prevence je klíčová.

"Pokud jde o prevenci, tak během pobytu venku doporučujeme nosit vhodnou obuv a oblečení. Na procházkách a na výletech používejte repelent, to platí i pro vaše mazlíčky" zdůraznili zdravotníci. "Stejně tak je důležité, aby se jakékoliv přisáté klíště co nejdříve a vhodným způsobem odstranilo, nejlépe zdravotnickými pracovníky," zdůraznili.

Španělský Národní institut pro zemědělský a potravinářský výzkum a technologii navíc spustil projekt, ve kterém žádá občany, aby nahlašovali různé druhy klíšťat, které se ve Španělsku vyskytují. Odborníkům se tak podařilo vytvořit komplexní mapu se šesti nejčastějšími typy klíšťat ve Španělsku, píše web National Geographic España.

Španělské úřady poprvé zaznamenaly výskyt CCHF u klíšťat v roce 2010. Španělské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že od roku 2013 do roku 2022 se virem nakazilo celkem 12 lidí. Z toho čtyři zemřeli.

Nakažlivé nemoci dál trápí Česko. Přidaly se k nim opičí neštovice (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.