V evropských destinacích se šíří zákeřná nemoc. Pro dvě země úřad vydal varování

Virem, který způsobuje západonilskou horečku, se podle deníku Mirror nakazili lidé ve španělské Seville a italské Modeně. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) tak vydalo varování pro turisty, kteří mají v plánu do těchto destinací vyrazit.

Virus západonilské horečky přenáší invazivní komáři, kteří jsou v těchto měsících velmi aktivní. Podle ředitelky ECDC Andrey Ammonové za to může mimo jiné i změna klimatu. "Vytváří příznivější podmínky pro šíření invazivních komárů do dříve nezasažených oblastí a infikování více lidí nemocemi," citoval Mirror Ammonovou.

[chooze:article;value:562786]

Asi 80 % lidí nakažených touto nemocí necítí žádné příznaky. Zbylých 20 % však pociťuje poměrně velké množství příznaků, jako je například bolest hlavy, nevolnost, horečka, zvracení, vyrážka či bolest očí.

Vyskytnout se může i horší varianta nemoci, která dle ECDC postihuje zejména nervový systém. V tomto případě už může být západonilská horečka smrtelná, úmrtnost se pohybuje okolo 17 %. Ohroženi jsou například starší lidé či jedinci s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou.

Západonilská horečka není jedinou nemocí, kterou komáři v letošním roce aktivně přenášejí. V tomto článku se dočtete o horečce dengue, která se kvůli invazivnímu hmyzu šíří evropskými zeměmi.

Oblíbenou italskou destinaci zasáhla epidemie. Stovky lidí skončily v nemocnici (06/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.