V garáži u Trenčína byla zamčená tygřata. Ošetřovatelé se k nim nemohou přiblížit

Smutný pohled se naskytl pracovníkům slovenské inspekce životního prostředí poté, co se dostali do uzamčené garáže chovatele šelem v Trenčínském kraji. O případu informoval web noviny.sk. "Inspekce při kontrole chovu tygrů zjistila, že jeden chovatel nelegálně drží tři mláďata těchto šelem. Ta byla zavřená v garáži bez přístupu do venkovních výběhu," uvádí ve svém stanovisku Slovenská inspekce životního prostředí.

Šelmy po zásahu převezli zoologické zahrady v Bojnicích, která má záchytné centrum. 

Podle portálu chovatel na Slovensko zvířata nepřivezl, šelmy chová legálně už několik let. Tato mláďata se narodila v zajetí. Na Slovensku přitom dva roky platí zákaz chovu a prodeje velkých kočkovitých šelem. Úřady rozhodly, že mu zvířata odeberou.

[chooze:article;value:546444]

​"Jde o dvě samice a jednoho samce. Není jim ještě ani rok, mláďata se narodila v červenci 2023," upřesnila pro portál tvnoviny.sk mluvčí bojnické zoo Andrea Klasová. "Tyto velké šelmy a tento druh zvířat není vhodné chovat v soukromých a domácích podmínkách. Jsou to nebezpečná zvířata," dodala Klasová 

O trojici malých šelem se teď starají zkušení ošetřovatelé. A nemají to prý vůbec jednoduché, nemohou si k nim přiblížit. "Tato mláďata nejsou zvyklá na člověka, na lidskou ruku, útočí a jsou nebezpečná sobě i chovatelům," dodala Klasová.

V zoologické zahradě v Bojnicích jako v jediné na Slovensku končí po zabavení každý rok různé druhy zvířat. "Měli jsme tu už plazy, opice, ale rozhodně vedou želvy," dodala Klasová. 

Tygříci by měli být v tamní zoo jen měsíc, pak je převezou do Jihoafrické republiky.

Nováček ve výběhu. V ostravské zoo se zabydluje samec lva z Polska (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.