V Gaze zemřely nejméně dva tisíce dětí. Humanitární agentury volají po příměří

[chooze:gallery;value:33490]

Za více než dva týdny konfliktu podle palestinských úřadů zemřelo během izraelského bombardování více než 5 000 lidí, uvádí CNN. Z toho přes 2 000 obětí jsou podle humanitární organizace Save the Children děti.

"V Gaze bylo za posledních 17 dní zabito nejméně 2 000 dětí a dalších 27 bylo zabito na Západním břehu," uvedla v pondělí humanitární agentura. Palestinské ministerstvo zdravotnictví uvádí 5 087 mrtvých, včetně 2 055 dětí.

Izraelská armáda zesílila bombardování Pásma Gazy v přípravě na další fázi ofenzivy proti území ovládanému hnutím Hamás. To chce Izrael zlikvidovat v reakci na jeho útoky ze 7. října a únosy obyvatel. Gaza čelí téměř úplné blokádě, chybí jí také palivo.

[chooze:article;value:526840]

​​Podle palestinského ministerstva zdravotnictví v Gaze je nyní po izraelských náletech a vyčerpání paliva 12 nemocnic a 32 lékařských středisek mimo provoz. V úterý brzy ráno neměla indonéská nemocnice v severní Gaze elektřinu kvůli nedostatku paliva, uvedl Hamás podle CNN.

Humanitární organizace Save the Children kvůli zhoršující se situaci volá po okamžitém příměří. "Vyzýváme všechny strany, aby podnikly okamžité kroky k ochraně životů dětí, a mezinárodní společenství, aby toto úsilí podpořilo. Je třeba udělat vše pro to, abychom ochránili děti před újmou – a poskytli jim potřebnou podporu. Děti, které potřebují specializovanou a život zachraňující péči, musí mít možnost ji získat mimo Gazu. Jediný způsob, jak skutečně ochránit životy dětí, je zastavit toto násilí," vyzvala organizace.

[chooze:article;value:526848]

​​V Gaze se podle palestinského ministerstva zdravotnictví objevila ohniska neštovic, svrabu a průjmu kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu prostředí, nedostatečné hygieně a spotřebě vody z nebezpečných zdrojů.

Britsko-palestinský chirurg Ghassan Abú-Sittáh v noci na úterý CNN řekl, že "systém se rozpadá" a bez příměří a řádného humanitárního koridoru "nastane ještě větší katastrofa než ta, která zde již existuje". Nejvyšší diplomat Evropské unie Josep Borrell podle agentury Reuters po pondělním zasedání ministrů zahraničí členských států uvedl, že vojenské boje musí být přerušeny, aby bylo možné poskytnout naléhavou humanitární pomoc. Podle něj je dočasné příměří méně ambiciózním požadavkem než příměří skutečné.

Hamás propustil dvě rukojmí, starší Izraelky odvezly z Gazy sanitky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.