V Gruzii protestovaly tisíce lidí proti autoritářskému zákonu. Policie nasadila vodní děla slzný plyn

Podle zákona, který podporuje vládnoucí strana Gruzínský sen, by se všechny organizace, které získávají více než 20 % finančních prostředků ze zahraničí, musely registrovat jako "zahraniční agenti", jinak by jim hrozily vysoké pokuty, informuje agentura Reuters. Kritici tvrdí, že připomíná ruský zákon z roku 2012, který byl od té doby používán k potlačování disentu.

Gruzínská prezidentka Salome Zourabichviliová uvedla, že je na straně protestujících a pokud se zákon dostane na její stůl, hodlá jej vetovat. "Představujete svobodnou Gruzii, Gruzii, která vidí svou budoucnost na Západě a nenechá si tuto budoucnost nikým vzít," řekla v projevu natočeném ve Spojených státech, kde je na oficiální návštěvě.

[chooze:article;value:489747]

"Nikdo tento zákon nepotřebuje. Každý, kdo hlasoval pro tento zákon, porušil ústavu," dodala Zourabichviliová. Parlament však může její veto přehlasovat.

Policie se snažila demonstraci rozehnat slzným plynem a vodními děly. Protestující odpověděli házením kamenů a zápalných lahví. Lidé zasažení slzným plynem byli ošetřováni na schodech před budovou parlamentu.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1633196257135960066?cxt=HHwWhICxsfjVo6otAAAA

"Přišel jsem sem, protože vím, že moje země patří do Evropy, ale moje vláda to nechápe," citovala Reuters třicetiletého demonstranta Demetreho Šanšiašviliho. "Přišli jsme chránit naši zemi, protože nechceme být znovu součástí Ruska," dodal s odkazem na téměř dvě století, která Gruzie strávila jako součást Ruského impéria a Sovětského svazu.

Mnoho Gruzínců považuje Rusko za nepřítele poté, co Moskva v 90. letech podporovala separatisty v odštěpeneckých gruzínských regionech Abcházii a Jižní Osetii.

List The Guardian uvádí, že gruzínský premiér Giorgi Garibašvili ve svém úterním projevu v Berlíně naopak potvrdil svou podporu zákonu a prohlásil, že navrhovaná ustanovení o zahraničních agentech splňují "evropské a světové standardy".

Vládnoucí strana, která tvrdí, že chce, aby Gruzie vstoupila do EU, obvinila kritiky návrhu zákona z toho, že se staví proti gruzínské pravoslavné církvi, která je jednou z nejrespektovanějších a nejvlivnějších institucí v zemi. Pondělní projednávání zákona ve výboru skončilo rvačkou v parlamentu.

Více než 60 organizací občanské společnosti a médií prohlásilo, že pokud bude zákon podepsán, nebudou se jím řídit. Gruzínská vláda v posledních letech čelí kritice pozorovatelů, kteří tvrdí, že země směřuje k autoritářství.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.