V Harrachově chystají světový unikát. Sníh budou mít bez ohledu na počasí

Zchátralý můstek K-120 se prodlouží, současně se opraví i tribuny pro rozhodčí a diváky a celé by to mělo stát kolem 50 milionů korun. V Harrachově vzniklo Národní sportovní centrum pro zimní sporty a projekční kancelář, která stála u zrodu dnes upadajícího areálu, už má první návrhy na jeho přebudování.

"Prodlouží se dopad toho můstku. Laik ani po té úpravě nepozná, že došlo ke změně," avizoval Jiří Tauš ze Sdružení inženýrů a architektů Liberec. Můstek, na němž se bude skákat až 180 metrů daleko, už schválila Mezinárodní lyžařská federace FIS jako zcela novou kategorii Giant Hill.  

"Je to kategorie mezi velkým skokanským a mamutím můstkem. A Harrachov bude první na světě," prohlásil ředitel Národního sportovního centra Harrachov Vít Háček.

[chooze:article;value:525283]

Druhý takový vzniká i v Americe. Sloužit mají pro relativně mladý ženský skok i jako přípravka pro skokany před přechodem na mamutí můstky. A kde se má skákat, musí být zaručený sníh.

Nové dělo dokáže od -5 do 15 stupňů Celsia vyrobit 60 kubíků sněhu za den. Dvoukilometrovou sjezdovku bude zasněžovat 11 speciálních výrobníků sněhu.

A později se rozšíří na konečných 35. Zařízení se dosud ve světě používalo jen na dokrývání tajících míst. "My jsme první, kteří to instalují na celou sjezdovku. Lidé už se nebudou muset bát a koukat na sněhové zpravodajství," uvedl starosta Harrachova Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

[chooze:article;value:490590]

Sníh tak bude v Harrachově zaručený po celou zimu. "Jsou to šupiny sněhu. Má to možnost nastavit sníh od vlhkého, mokrého až po naprosto suchý," popsal ředitel Sportovního areálu Harrachov Jiří Krejčí.

"Bude stát 190 až 200 milionů. První etapa je pokrytá," sdělil předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Harrachov chce vychovat novou generaci Rašků, Škodů, Ploců, Parmů a Sakalů a vrátit se ve skoku mezi světovou elitu. Proto ve městě zřídí střední školu, kde se budou mladí sportovci vzdělávat. 

"My se jenom snažíme obnovit to, co už naši předci vymysleli," řekl Vašíček. A první skok tam prý uvidíme v zimní sezóně napřesrok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.