V hlasech slunce, smích i slzy. ​Před 55 lety vzniklo trio Golden Kids

[chooze:gallery;value:33564]

Před 55 lety Martu Kubišovou navštívili ve vinohradském bytu její maminky nejbližší přátelé Helena Vondráčková a Václav Neckář, aby jí poblahopřáli k narozeninám. Ještě ten den 1. listopadu 1968 založili trio Golden Kids. Trvalo sice jen 15 měsíců, ale nikdo v historii naší pop music neměl vrcholky evropských hitparád tak blízko.

Skladatel a producent Bohuslav Ondráček název vymyslel a pronesl i památnou charakteristiku. Vondráčková má v hlase slunce, Neckář smích a Kubišová slzy. Profesně i lidsky si skupina neskutečně sedla a otevřela éru vokálních trojic či kvartet, kterým patřila Evropa dvacet let. Stačí jmenovat Pussycat, Brotherhood of Man či švédskou skupinu ABBA.

Inspirací byl Karel Gott

Marta, Helena a Václav se poprvé sešli koncem roku 1965 v hudebním divadle Rokoko. V lednu 1968 byli součástí československé výpravy na festivalu gramofonových firem MIDEM ve francouzském Cannes, kde zaujali natolik, že přišla nabídka na měsíční vystupování v pařížské Olympii.

[chooze:article;value:527193]

​Z hostování v Las Vegas se vrátil Karel Gott a rozhodl se, že divadelní pódium Apolla je malé a rozjel koncertování ve velkých sálech. To inspirovalo hudebního producenta a skladatele Bobana Ondráčka, a tak trojice opustila s požehnáním ředitele Darka Vostřela prkna Rokoka, a ještě v listopadu roku 1968 poprvé vystoupila v Lucerně.

V lednu pak odjeli interpreti opět do Cannes, postupně představili programy Music Box No. 1, Micro-Magic-Circus, vydali dvě LP desky a spoustu singlů v zahraničí. Němčinu zvládali všichni úžasně.

Kromě společných skladeb jako třeba Hej pane zajíci dostával každý z trojice svůj vlastní prostor, zpívali si navzájem vokály a Václav navíc písně rozpohyboval. V rytmické skupině hráli na kytary i textař Zdeněk Rytíř, vynikající Ota Petřina a za bicí usedl Petr Hejduk, pozdější hvězda Olympicu.

[chooze:article;value:525996]

Vysoké Tatry zůstaly snem

V lednu roku 1970 měl premiéru nový pořad Music Box No. 2, dotáčel se v zimovišti pražských cirkusů koprodukční film s německou televizí Revue pro následníka trůnu. Na našich obrazovkách se objevil až v roce 2009, a to ještě v německé verzi, neboť česká se nedochovala.

To už byl připraven na Martu Kubišovou podvrh s pornografickými fotografiemi a 11 koncertů během světového šampionátu v lyžování ve Vysokých Tatrách se zrušilo. V březnu napsala Marta kolegům dopis, že musí jít svou uměleckou cestou bez ní. Soud s ředitelem Pragokoncertu Hrabalem o podvržených fotografiích sice vyhrála, ale Golden Kids vystoupili na vzpomínkovém koncertě v Lucerně až v roce 1994.

Nejsem hamižná, šlo mi o princip. Vondráčková vysoudila vyšší důchod (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.